Rekordmagas olajárak várhatóak 2022 egészében

2022. május 13. 21:57
Az Ukrajnában zajló háború hatásai nem csak felhajtották az energiahordozók értékét, de magas szinten is tartják.

A társadalomra nézve a magas olajárak súlyos inflációt okoznak, az Egyesült Államokban rekordszintre emelkedtek az üzemanyagárak, ami miatt a Biden- adminisztráció nyomást helyez az olajvállalatokra, hogy növeljék a kitermelésüket – írta meg a VG.

A lap kifejtette, hogy a nagy olajcégek kibújnak a kérés alól, arra hivatkozva, hogy csak mérsékelten tudják növelni a termelésüket az ellátási láncokban bekövetkezett szakadások és a munkaerőhiány miatt. 

A cégek eredménye az egekben

Az Ukrajnában zajló háború hatásai nem csak felhajtották az energiahordozók értékét, de magas szinten is tartják – írta a portál az elemzésében. Mint ahogy azt mi is megírtuk, brutális nyereséget értek el a legjelentősebb olajipari vállalatok. Hiába számolták fel az orosz jelenléteiket,

gyakorlatilag az összes olajipari vállalat legalább 50 százalékkal nagyobb eredményt ért el.

Jó kapitalista profitkeresőhöz való módon, ilyenkor az olajtársaságok a magasabb nyersolajárakra a termelés erőteljes növelésével reagálnak. Általános esetben ilyenkor a megnövekedett kínálat az árak csökkenéséhez vezet, azonban a szállítási láncok töredezettsége, a munkaerőhiány, illetve az orosz olajra kivetett szankciók miatt a megnövelt kitermelés nem valószínű, hogy az árak normalizálódásához fog vezetni rövid távon.

Nyitókép: MTI/EPA/Larry W. Smith

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A palagáz kitermelése és európába való szállítása mekkora ökológiai lábnyomot hagy maga után? Ez nem érdekes, csak a pelenka és a tehén fing lábnyoma.
A zöldnek nevezett lobbi csoportok hallgatnak ...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés