Brutális nyereséget értek el a legjelentősebb olajipari vállalatok

2022. május 12. 16:18

Hiába számolták fel az orosz jelenléteiket, gyakorlatilag az összes olajipari vállalat legalább 50 százalékkal nagyobb eredményt ért el.

2022. május 12. 16:18
null

Az ukrajnai háború hatására, illetve az ellátási láncok akadozása miatt jelentősen megugrott az energiahordozók értéke a világpiacon. Az olajipari vállalatok szárnyalnak, az eredményük pedig nagy mértékben növekszik a tavalyi évhez viszonyítva – írta meg a VG.

A világ legnagyobb olajvállalata például, az Aramco nettó eredménye 124 százalékkal, 110 milliárd dollárra nőtt 2021-ben, szemben a 2020-as 49 milliárd dollárral.

Ezzel, a szerdai piaci záráskor az Aramco megelőzte az Apple-t, ezzel 2020 óta először számít a világ legértékesebb vállalatának.

Az Exxon Mobile a jelentésében a 2021 első negyedévéhez képest pedig megduplázta a profitját 5,5 milliárd dollárra. Mindezt úgy érte el az amerikai vállalat, hogy felszámolta az oroszországi kitettségeit. Az ugyancsak amerikai Chevron 2022-es első negyedéves profitja pedig évtizedes magasságokban van, 6,3 milliárd dollárral. 

Az előző év azonos időszakához képest több, mint négyszeres eredményt ért el, akkor 1,4 milliárd dollár profitot termelt a vállalat.

A két nagy brit olajvállalat, a Shell és a BP pedig 50% körüli profitemelkedést értek el. Mindezt úgy, hogy az Exxon Mobile mellett a Shell és a BP is felszámolta az oroszországi jelenlétét, amely jelentős kiadásokkal járt, ám az emelkedések miatt így is komoly nyereséget értek el a vállalatok.

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wrfri
2022. május 13. 06:56
Hogy képes valaki elírni a cég nevét, amikor ott van fent a fotó? ExxonMobil, nem Exxon Mobile.
Karvaly
2022. május 12. 21:50
Az elmúlt egy év arról szólt, hogy a nagy cégek nemcsak, hogy áthárították a vevőikre az inflációt, hanem jóval afölött emeltek árat, így sok éve nem látott hasznokat elérve. Megtehették, mert megkerülhetetlenek a piacon. Tévedés ne essék, ez nem a kapitalizmus, hanem a kapitalizmus alapjának, a szabad piaci versenynek a hiánya - ezek a hatalmas cégek évtizedek óta lobbiznak az egyre szigorúbb szabályozásokért, pont azért, hogy kis cégeknek minél drágább legyen belépni a piacra, ezért végül csak pár ossza fel egymás között a piacot.
Házam Hazája
2022. május 12. 18:37
Közös érdek: https://tass.ru/ekonomika/14609495
Rocktoberi
2022. május 12. 17:12
Megköszönik vajon Putyinnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!