Republikon: Hat százalékponttal erősödött a Fidesz a választások után

2022. május 12. 6:22
Egy új felmérés szerint a megsemmisítő választási vereség utáni hónapban tovább gyengült a baloldal. Horn Gáborék ugyanakkor a parlamenti küszöb alatt mérték a Mi Hazánkat is.

Az újabb Fidesz-kétharmadot eredményező, brutális választási vereséget követően tovább fogy az ellenzéki pártok támogatottsága, miközben – vélhetően a természetes győzteshez húzás miatt – a voksolás után ismét jelentősen nőtt a kormányoldal népszerűsége mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében – derül ki a Republikon Intézet áprilisi pártpreferencia-kutatásából, amely először a Telexen jelent meg.

E szerint 43 százalékon áll a kormánypárt 

– na nem a biztos pártválasztók, hanem a teljes népesség körében.

E körben a Gyurcsány-pártnak egymilliós tábora lehet: 10 százalékos a DK. A további sorrend: Momentum 7, Jobbik 5, MSZP 4 százalék. Érdekesség, hogy Horn Gáborék egy szinten mérték a Medián által legerősebb ellenzéki pártnak titulált Mi Hazánkot a Párbeszéddel: mindkét alakulat 3-3 százalékos népszerűségnek örvend a teljes népesség körében. Őket követi az LMP és a Kutyapárt, 2 illetve 1 százalékponttal. 

A pártválasztók körében 55 százalék a Fidesz-KDNP támogatottsága, azaz jelentősen, 6 százalékponttal növekedett a megelőző hónaphoz képest, márciusban ugyanis még 49 százalékon állt a Fidesz, és 46 százalékot mért a Republikon az Egységben Magyarországért esetében a pártválasztók körében. 

Most, ha összeadnánk egyenként az ellenzéki pártok támogatottságát e csoportban, nem érné el a 46 százalékot, azaz

a megsemmisítő választási vereség utáni hónapban tovább gyengült a baloldal.

Íme, az erősorrend: DK 12 százalék, Momentum 9, Jobbik 6, MSZP 5, Párbeszéd 4, LMP 2 százalék. Érdekes, hogy a Republikon szerint nem jutna be a bő egy hónapja 6 százalékot szerzett Mi Hazánk: ebben a választói csoportban is 4 százalékon állnak Toroczkaiék a felmérés szerint, amely 1000 fő telefonos megkérdezésével készült április 20-24. között, a hibahatár 3,2 százalékpont.

A Republikon elemzése arra is felhívja a figyelmet, hogy a bizonytalanok aránya magasabb, mint a választásokat megelőzően, jelenleg 22 százalék. Noha az adatok nyomán az látszik, a választások után a pártok támogatottsága nagyjából megfelel a parlamenti arányoknak és a választási eredményeknek, a bizonytalanok arányának növekedése azt is mutatja, hogy a csalódott ellenzéki szavazók egy része nem tud besorolni a pártok mögé az április harmadikai szereplés után.

Nyitókép: MTI/Benko Vivien Cher

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Brüsszel embargozik még egy kicsit és több is lesz:-))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés