Salvini: Ha Európában nyolcvanmilliárd eurót költenek a fegyverekre, a béke elérése komplikálttá válik

2022. május 12. 17:01

Az olasz politikus inkább gabona-utánpótlásra koncentrálna, anélkül ugyanis az Afrikában várható élelmiszerválság milliós migrációs áradatot indíthat el.

2022. május 12. 17:01
null

Matteo Salvini a római képviselőházban tartott sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy ha májusban elmarad a vetés, akkor ősszel nem lesz betakarítás. Az ukrán gabona nélkül „jelentős éhezés várható az afrikai kontinensen, s ez kezdetben humanitárius, majd társadalmi, végül olasz problémát is jelent majd (...), béke nélkül ősszel éhínség lesz, és húszmillió afrikai áll majd készen indulásra” – hangoztatta a volt belügyminiszter.

Hozzátette, hogy éppen ezért májusig meg kell születnie a békének, amely „elengedhetetlen Ukrajna, Oroszország és Olaszország számára is”. A tájékoztatón Matteo Salvini bejelentette, hogy egyeztetést kért Mario Draghi miniszterelnöktől, aki csütörtökön tért vissza Washingtonból, ahol az amerikai elnökkel, Joe Bidennel tárgyalt. 

Első cél a béke

Salvini kifejtette, hogy a Liga számára elsőrendű célnak a minél előbbi tűzszünet számít, amelynek eléréséhez a párt európai összefogást sürget. Ha Európában

nyolcvanmilliárd eurót költenek a fegyverekre, a béke elérése komplikálttá válik (..) minél több a fegyver, annál inkább eltávolodik a béke

– mondta.

A kormánypártok közé tartozó Liga vezetője elmondta: arra kérte Mario Draghi miniszterelnököt, hogy legyen a békét sürgetők zászlóvivője. „Van, aki Európában a háborúnak szurkol, de Olaszországnak, Franciaországnak, Németországnak a békéért kell tennie” – fogalmazott Salvini. Megjegyezte, hogy a felmérések azt mutatják, az olaszok többsége is békét akar. 

Mario Draghi az amerikai elnöknek megerősítette, hogy Róma újabb, a háború kezdete óta immár a harmadik fegyverszállítmányt küldi Ukrajnába, valamint további katonákkal erősíti a NATO-t az Ukrajnával szomszédos tagállamokban.  A Corriere della Sera című napilap értesülései szerint a Kijevnek szánt szállítmányban fejlett technológiájú eszközök szerepelnek, valamint nehézfegyverek is. Utóbbiak miatt egy másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) parlamenti szavazást sürgetett, de Mario Draghi kizárta a voksolást. A kormányfő május 19-én szólal fel a parlamentben, és ad választ a pártok felvetéseire.

(MTI)

Nyitókép: Remo Casilli / Pool / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DoomGuy
2022. május 13. 08:01
"de Mario Draghi kizárta a voksolást." Ezek az ősdemokrata ajrópai értékek.
wrfri
2022. május 13. 06:50
Az élelmezési válságot sajnos az váltja ki, hogy az orosz haditengerészet blokád alá vette a fekete tengert, lehetetlen exportálni tengeren. Nyilván egy részét megoldjuk szárazföldön, Európába lesz gabona. De ha ennyire félti az afrikaiak Salvini, járjon közben a blokád feloldásáért. Russian warship go fuck yourself!
wrfri
2022. május 13. 06:47
Igaza van Salvininek, nehéz úgy békét kötni, hogy az áldozat fegyverrel védekezik. Sajnos mi magyarok nem voltunk képesek kivédeni anno a betörő román csapatokat. Gyorsan is sikerült békét kötni Trianonban.
fatman
2022. május 13. 01:16
Szegény Salvini, nem léphet ki a koalícióból...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik