A Washington Post szerint korlátozza információit az amerikai hírszerzés Kijev felé

2022. május 12. 10:03
Az Egyesült Államok nem tud olyan információkat közölni, amelyek segítenének Ukrajnának az orosz legfelsőbb katonai vezetés tagjainak kiiktatásában.

Az amerikai hírszerzésnek szóló belső utasítása két tilalmat ír elő. Az egyik tilalom minden olyan információra vonatkozik, amely segít Ukrajnának a határain kívüli orosz létesítmények megtámadásában – írja a Washington Post.

A tilalom célja, hogy az Egyesült Államok ne vegyen részt azokban a lehetséges támadásokban, amelyeket „Ukrajna végrehajthat Oroszországon belül”.

Titkosszolgálati együttműködés

Jelenleg Kijev és Washington titkosszolgálati együttműködése magában foglalja az orosz csapatok elhelyezkedésével és mozgásával kapcsolatos információkat, amelyeket Ukrajna „valós időben” kap, műholdképeket és

bizalmas amerikai forrásokból gyűjtött jelentéseket az Egyesült Államokban.

Ezen túlmenően az Egyesült Államok a továbbiakban nem tud olyan részletes információkat közölni, amelyek segítenének Ukrajnának az orosz legfelsőbb katonai vezetés tagjainak, köztük Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnöknek és Szergej Sojgu védelmi miniszterek kiiktatásában. Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint az amerikai kormány döntése szerint Ukrajnában sem adnak tájékoztatást hollétükről. Ez a tilalom azonban nem vonatkozik az orosz tábornokra.

Nyitókép: AFP

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés