Az egyetlen elfogadható döntés Ukrajna tagjelöltségének megerősítése

2022. május 12. 19:34

Dmitro Kuleba
Die Welt
Jók a kedves szavak, de jobb lenne, ha szilárd helyünk lehetne az EU politikai terében. Interjú.

„– Vár Németországtól támogatást, már ami Ukrajna EU-tagságát illeti?

– Németországnak itt is vezető szerepet kellene vállalnia. Meg szeretném érteni, hogy miért nem tudunk eljutni idáig. Nem arról van szó, hogy fel kell fegyverezni bennünket. Arról van szó, hogy reményt kell adni az ukrán embereknek, hogy nem csak a saját hazájukért és a nemzet létjogosultságáért küzdenek, hanem egy jobb jövőért is, amiben Ukrajna az Európai Unió része lesz. Nem azonnali tagságról beszélünk, hanem a tagjelölti státuszról, ami Ukrajnát jogilag is lehorgonyozza az európai integráció útján. Az elmúlt hónapokban százszor meghallgattam, hogy milyen inspiráló Ukrajna, meg hogy milyen csodálatosak vagyunk. Erre azt mondjuk, hogy jó, de akkor tegyétek meg nekünk azt a szívességet, és rögzítsetek bennünket az EU-ban. De erre néhány ország azt mondja, hogy ja, várjatok. Ezt még meg kell beszélnünk, meg hogy ez egy bonyolult folyamat. De ha tényleg csodáltok bennünket, akkor ezt a csodálatot jogalkotással kell megerősítenetek.

– Szóval a szavakat tetteknek kell követniük.

– Igen. Emlékeztetőül: a tagjelölti státusz egy hosszú folyamat kezdete. Mi védjük az európai életformát és az európai értékeket Ukrajnában, mert azt szeretnénk, hogy ez az ország ezekre az értékekre épüljön fel. Örülünk a kedves szavaknak, de tényleg jó lenne, ha szilárd helyünk lehetne az EU politikai terében.

– Hogy áll a kérdéshez az Európai Bizottság, Ursula von der Leyen és az európai biztosok?

– Von der Leyen nem csak beszél, hanem tesz is. Az a sebesség, amivel a Bizottság együttműködik velünk a kérdőív kitöltésénél, azt mutatja, hogy komolyan gondolják. A következő lépés az egész Bizottság döntéshozatala, hogy adnak-e nekünk ajánlást. Itt minden biztosnak döntenie kell. Von der Leyennél nincs kétségünk, ő mindent megtesz, amit tud. A Bizottság egy része teljesen a mi oldalunkon áll, mások viszont feltételekhez kötnék a tagjelölti státuszt, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy elhalasztanák a döntést. Nem tudok olyan biztosról, aki szerint Ukrajna tagjelölti státusza túlzás lenne. Ha a Bizottság pozitív ajánlást ad, akkor azt tovább viszik az Európai Tanácsnak. Az júniusban összeül tanácskozni, és akkor a tagállamoknak is döntést kell hozniuk. Nem árulok zsákbamacskát: az egyetlen döntés, ami számunkra elfogadható, az Ukrajna tagjelölti státuszának megerősítése. Nem akarunk több félig meghozott döntést. Ez a háború az elmúlt nyolc év félszívű döntéseinek és intézkedéseinek a következménye minden fél részéről, bennünket is ideértve.”

Fotó: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"az egyetlen döntés, ami számunkra elfogadható"

Nos, ezek tesztelik az Unios országokat, mint a cigányok a rablás előtt. Ha nincs ellenállás, rablás jön.

"jó lenne, ha szilárd helyünk lehetne az EU politikai terében"
Ott lennétek, ha nem baszogatnátok a kisebbségiteket. Velünk "csak" nem akaródzott akkoriban erről tárgyalni.
Azon meg csodálkoztatok, hogy baszogatjátok a 10 milliós orosz kisebbséget, ami mögött van egy százötvenmilliós birodalom.

Ukrajna elrontotta a renoméját. Brüsszel meg fogja ígérni, hogy igen, nagyon hamar, aztán jön az évtizedes egyeztetés. Volt erre példa.

Szerintem ilyen a világon nem volt, hogy ilyen hangnemet ütött volna meg egy semmiházi nyomortelep ország más államokkal szemben... elképesztő... és Európa felállva tapsol ennek a... az embernek tényleg az jut eszébe: cigánytempónak.

Nincs gond a tagjelöltséggel.
Nincs akadálya annak, hogy néhány évtizedig tagjelölt legyen egy ország.

Csak nem képzeled, hogy felvesznek soron kívül a EU-ba? Talán 10 év múlva! Persze, ha addig nem Ukrajna marad a legkorruptabb állam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés