Gazprom: Nincs akadálya tranzit folytatásának Szohranivkán keresztül

2022. május 11. 6:46
A szakértők szerint lehetetlen a tranzitmennyiségeket a szudzsai gázmérő állomásra áthelyezni.

A Gazprom értesítést kapott Ukrajnától, hogy május 11-én leállítja a gázszállítást az (orosz ellenőrzés alá került) ukrajnai szohranivkai mérőállomáson keresztül, de nem látja akadályát a tranzit folytatásának – közölte kedd este Szergej Kuprijanov, az orosz gázipari holding szóvivője.

A Gazprom szóvivője hozzátette, hogy az orosz áramoltatási rendszer alapján technológiailag lehetetlen a tranzitmennyiségeket a szudzsai gázmérő állomásra áthelyezni, ahogyan azt az ukrán fél javasolja.

A Naftohaz Ukrajini arról is értesítette a Gazpromot, hogy amennyiben az orosz oldalról folytatódik a szohranivkai állomásra történő gázszállítás, az ukrán gázszállító rendszer kilépési pontjain a mennyiségek ennek megfelelően csökkennek. A Gazprom ezzel kapcsolatban közölte, hogy

nem kapott megerősítést a vis maior körülményeiről, és nem látja akadályát annak, hogy a munkát a korábbi rendszerben folytassa.

Kuprijanov hangsúlyozta, hogy a Gazprom maradéktalanul eleget tesz az európai fogyasztókkal szembeni valamennyi kötelezettségének, és a szerződésnek megfelelően szállít tranzitgázt, a tranzitszolgáltatásokért pedig maradéktalanul fizet. Mint mondta, az ukrán szakemberek továbbra is nyugodtan dolgozhatnak a szohranivkai és a novopszkovi kompresszorállomásokon.

„A szohranivkai tranzit teljes mértékben biztosított, nem volt és nincs panasz a partnerek részéről” – mondta a Gazprom szóvivője.

(MTI)

Nyitókép: GRIGORIY SISOEV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az oroszok egyértelművé teszik, hogy itt az ukránok akarják zsarolni az EU-t - hálából az eddig támogatásokért. Ideális EU és NATO tagjelölt.

Úgy látszik sem a háború, sem a szankciók nem akadályozzák a kedélyes
hangnemben folyó kereskedést. Néha ugratják egymást a pénznemeket
illetően, de egyébként jól elvannak.

Így töltik fel a gáztárolóikat

Így tűnik, szóltak a komikusnak, hogy ne tegye, mert eddig nem történt semmi.
Az unióval tolna ki.

Nézd! Mi jó fejek vagyunk az ukránokkal, ugyanis tőlünk is vesznek orosz gázt:-))))))
Ha belegondolunk, a komikus és a női csapata már nem harsogja, hogy zárjuk el a gázcsapot, mert nagy nehezen rájöttek, hogy akkor nincs gázuk és tranzitdijuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés