Új világrend jöhet az amerikai újságíró szerint

2022. május 5. 16:41
Milyen Biden megítélése ma Amerikában, és hova vezetnek a jelenlegi folyamatok? John Decker, a Fox News Fehér Házba delegált tudósítója volt az MCC vendége.

Az MCC eseményén John Deckerrel beszélgettek, aki a Fox News Fehér Házba delegált tudósítója. Mint Decker jelezte, már 1999-ben is meginterjúvolta Trumpot, majd a Fox újságírójaként végigtudósította a republikánus elnök elnökségét. Decker egyébként jogász végzettségű, az egyetlen olyan tudósító a Fehér Házban, akinek ilyen háttere van.

Decker felidézte néhány meghatározó élményét munkája során. Ilyen volt, amikor Hillary Clinton győzelminek szánt New York-i eseményéről leutazott Washington D. C.-be másnap kora reggel. „Egy temetési vonat volt”, az emberek, akiknek többsége ugyanezen eseményről jött, egymást ölelgették, sírtak.

Decker kiemelte, hogy később a leköszönő Barack Obama, amikor először és utoljára találkozott Trumppal, rögtön közölte vele, hogy Észak-Korea lesz a legnehezebb kihívás elnöksége alatt, és ez akkor még akár igaz is lehetett. Decker szerint Trump rögtön ezzel lőtt vissza:

„Akkor te miért nem oldottad meg a feladatot?” 

Az újságíró felidézte, hogy a Fehér Házban a sajtótájékoztatókon a különböző újságoknak és tévéknek saját székük van, a többiek állnak. A kérdésekre az eseményeken nem mindig adnak lehetőséget, néha erősen vitatkoznak az újságírókkal.

John Decker

 

A Fehér Ház Trump alatt tartogatott meglepetéseket, nehéz volt megjósolni, mik történnek. A sajtóban „őrültnek” nevezték az eseményeket, de Decker tartja magát az objektív újságíráshoz. Ugyanígy utalt a pletykákra, miszerint Biden szellemi állapota rossz lenne: Decker szerint ezt megállapítani az orvosok dolga, és ha újra indul, akkor a választók majd eldöntik, bíznak-e benne. Ha Biden újra ringbe szállna, ő lenne a legidősebb politikus, aki ezt teszi. 

Decker szerint

nem halott a klasszikus média, ő egy lapot járat, és ez a Wall Street Journal,

de természetesen a Fox Newst is javasolja. Az újságíró kiemelte a fotóriporterek fontosságát, és megemlítette, hogy a Fox nemrég két kollégáját is elvesztette az ukrajnai háborúban.

Decker a mostani eseményekre is utalt: Joe Biden megítélésén sokat javította a háború kezelése, noha az igazság része, hogy Trump elnökségének végén már amúgy is mélyponton voltak az orosz-amerikai kapcsolatok. Amerikában viszont összességében rossz Biden megítélése, ennek fő oka az infláció, amelyet a háborús hírek nem feledtetnek el az emberekkel. Az emberek ráadásul főleg hazai, gazdasági ügyek mentén szavaznak, George W. Bush is elvesztette a Bill Clintonnal szembeni választást, dacára annak, hogy nagyon magas volt a népszerűsége korábban.

Az újságíró szerint jelenleg soha nem látott erősségűek az amerikai kapcsolatok az EU-val és a NATO többi tagjával,

ez egy új világrend létrejöttét is jelentheti,

melyre Biden is utalt. „Egy új front alakult ki”, mélyre ásva vannak ellentétek, de az erők egységesek. Magyarországra utalva Decker kiemelte, hogy hazánk is minden szankciót támogatott, ám Németországnak és Magyarországnak nagy a függősége az orosz energia kapcsán, ezért szerinte egységes olaj- és gázbojkott nem fog megvalósulni. 

Kép forrása: Mandel Ngan / AFP

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés