Ron DeSantis az amerikai Orbán?

2022. május 2. 15:42
Talán Florida lesz az amerikai Magyarország.

„Itt egy egész érdekes cikk a Voxon Zack Beauchamptól arról, hogy a Ron DeSantis floridai kormányzó egyfajta Orbán Viktor-másolat. Persze Beauchamp ezzel befeketíteni akarja DeSantist. De nekem, mint Orbán-rajongó, ez még érdekesebbé tesz egy DeSantis-féle elnökjelölti indulást. Azon konzervatívoknak, akik elhitték az Orbán-ellenes médiaálláspontot, el kellene olvasniuk Beauchamp cikkét, és megérteni, hogy ha szimpatikus számukra, amit DeSantis csinál, akkor vetniük kell egy pillantást arra, miként vezeti Magyarországot Orbán.  (…)

Mindent összevetve lenyűgözőnek találom a baloldal Orbán-mániáját, beleértve azt is, ahogy Orbán a hatalmat gyakorolja. Mindebből ugyanis kiderül, hogy a baloldaliak egyszerűen úgy veszik, hogy a magán- és közintézmények jó része egyszerűen hozzájuk tartozik, és ezt nem szabadna kikezdeni.

A héten Hollandiában voltam, és egy egyetemi beszélgetésen azt hallgattam végig, hogy miként ural minden kulturális intézményt arrafelé a baloldal, s miként pénzelik azokat az államon keresztül az adófizetők pénzéből, igen nagyvonalúan. Általános meggyőződése a liberálisoknak Európa- és Amerika-szerte, hogy ez a dolgok természetes rendje. Orbán Viktor ezt megkérdőjelezi – és nyer, újra és újra.

Hollandiában részt vettem egy konzervatív körök által szervezett vacsorán, amint valaki megjegyezte, hogy ha nem lenne jó munkája, ami lefoglalja, Budapestre költözne. Ott történnek ma a dolgok, már ami az intellektuális jobboldalt illeti. Ott megy a vita a jövőről, ott dolgoznak a jövőn. Épp hazafelé tartok Budapestről, de amint tudok, visszatérek.

Talán Florida lesz az amerikai Magyarország. A héten egy prominens amerikai konzervatív értelmiségivel ittam, aki megemlítette, hogy sok fontos konzervatív személyiség költözött Floridába az előző években, és egyre inkább Florida a történések epicentruma. Ő Washington környékén lakik, és korábban nem nagyon kellett Floridába utaznia. De mostanában ez már változik. Helyes.”

Nyitókép: Paul Hennessy / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés