Kádár egykori kerülete masszívan szocialista, de a Fidesz lát biztató jeleket, hogy ez megváltozzon

2022. május 12. 15:00
A választáson a XIII. kerületet könnyen behúzta az MSZP-s Hiszékeny Dezső, aki a munkában hisz, de ellenfele, a kormánypárti Harrach Tamás optimista, mert a helyi Fidesz és a KDNP jobb állapotban van, mint néhány éve.

Budapest XIII. kerülete a jobboldal számára szinte bevehetetlennek tűnik, a baloldal, pontosabban az MSZP, de leginkább Tóth József polgármester hosszú évek óta uralja ezt a városrészt. Ennek ellenére az ott élő kormánypártiak nem adják fel, szerintük nincs eleve elrendelve, hogy ez így lesz az idők végezetéig.

MSZP-s fölény hosszú évek óta

Az, hogy nem lesz könnyű dolguk, azt jól bizonyítják az elmúlt választások adatai. Az első fideszes kétharmad megszerzésekor, 2010-ben az egész országban csak ott nyert a baloldal egyéniben, az egyik választókerületet (evk.) Tóth József, a kerület – a székéből gyakorlatilag kirobbanthatatlan – polgármestere, a másikat Szanyi Tibor, a párt korábbi fenegyereke hozta. Igaz, az azóta az ISZOMM-ban – nem túl sikeresen – politizáló Szanyi kapitány mindössze 1 százalékponttal győzött a fideszes Szalay Péterrel szemben. S ott indult akkor még az LMP színeiben Tordai Bence, aki 7,75 százalékot ért el, ha ő nincs, elképzelhető, hogy kormánypárti siker született volna. Tóth azonban simán, csaknem 12 százalékponttal nyert, így az se nem osztott, se nem szorzott, hogy az LMP-s Vári György 4,2 százalékot kapott.

2014-től azonban az új választójogi törvény alapján már csak egy evk. van Angyalföldön-Újlipótvárosban, a szocialista Hiszékeny Dezső – annak ellenére, hogy az LMP-s és s jobbikos jelölt együttvéve több mint 15 százalékot ért el – több mint 20 százalékponttal volt jobb, mint Szalay Péter. Négy évvel később, 2018-ban pedig az MSZP-s politikus úgy is csaknem 28 százalékponttal verte Harrach Tamást, hogy előtte

csaknem három évig folyt ellene egy büntetőeljárás vesztegetés vádja miatt

– a végén azonban felmentették –, pedig akkor is ringbe szálltak más ellenzéki politikusok is, a jobbikos 6,07, az LMP-s 4,14, a momentumos 2,57 százalékot szerzett. Idén április 3-án pedig mintegy kétszer annyi szavazatot kapott Hiszékeny, mint Harrach (60,53:30,39 százalék), a Kutyapárt politikusa 4,2, a Mi Hazánké pedig 3,27 százalékot szerzett.

Hiszékeny Dezső a Mandinernek azt mondta, már az előválasztás sem volt előre lefutott, amit bizonyít az is, hogy mind a momentumos, mind a DK-s ellenfele több mint húsz százalék fölé került, az MSZP-s politikus végül 55,47 százalékkal vette az első akadályt. A parlamenti voksoláson pedig annak ellenére sem volt teljesen teljesen biztos a győzelmében, hogy a környezetében mindenki könnyű sikert várt tőle. Ezért nem is a fotelből nézte végig a kampányt, rendszeresen be is számolt arról, hol tart éppen a munkával.

Munka, lelkes csapat

A háromszoros győztes kijelentette, időnként tőle is megkérdezik a politikustársai, mi a titka, minek és kinek köszönhetőek a sikerei. A kíváncsiskodóknak csak azt tudja mondani – fogalmazott –, hogy nincs varázsszer, nem a választás előtt találnak ki valamit. Csak a munkával magyarázhatók az eredményei, azzal, hogy 45 éve kötődik a XIII. kerülethez, 28 éve keményen dolgozik itt, volt a polgármester referense, két ciklusban önkormányzati képviselő és alpolgármester, illetve 2014 óta honatya. Azt is hozzáteszi, hogy van egy 350 fős, rendkívül elkötelezett, aktivista csapat, amely lelkesen végrehajtotta a kapott feladatokat.

Persze a sok munkára, lelkes csapatra bármelyik győztes hivatkozhat, de azért a 13. kerület és elsősorban

Angyalföld mégis csak Kádár János territóriumának számított

– hoztunk fel egy újabb szempontot –, az, hogy a volt kommunista pártfőtitkár ennek a kerületnek volt szinte „örökös” parlamenti képviselője, így a baloldal szakrális területének is számít, biztos sokat nyomott a latban. Erre Hiszékeny azt válaszolta, ezt nem vitatja, biztos lehet benne valamilyen szerepe, de ilyen alapon Kőbánya és Csepel is lehetnének a szocialisták fellegvárai, ezt a két kerületet viszont hosszú évek óta mégis fideszes polgármester irányítja.

„De nem győzöm hangsúlyozni – fogalmazott Hiszékeny –, hogy az itt élők pontosan tudják, mit köszönhetnek a hiteles személyiségű és hatalmas munkabírású Tóth József polgármesternek, továbbá az általa vezetett képviselő-testületi többségnek, illetve – talán nem tűnik szerénytelenségnek – az én parlamenti munkámnak.” Majd azzal érvelt, hogy csak végig kell menni a kerületben, jól lehet látni, az utóbbi időszakban milyen hatalmas ipari és szolgáltatási jellegű beruházások voltak és vannak, rengeteg iroda és lakás – ez utóbbiból a rendszerváltás óta egyébként már 25 ezret átadtak – épül most is. Az egész kerületen látszik, hogy épül, szépül, fejlődik, tehát jó kezekben van – jelentette ki.

Balliberális őskövületek

S az, hogy kezükben tartják a helyi sajtót, itt van például tévéműsora két balliberális őskövületnek, Bolgár Györgynek és Bánó Andrásnak, mennyire számít? – kérdeztük. A szocialista politikus azt mondta, érdemes megnézni a helyi lapot, nem propagandát közöl, hanem a tényeket mutatja be, és nem igaz, hogy nem engedik megszólalni a kormánypárti politikusokat, a súlyuknak megfelelően kapnak hangot – állította.

A legyőzött Harrach Tamás azonban másként értékeli a XIII. kerületi választási eredményeket. A fideszes önkormányzati képviselő azt mondta a Mandinernek, nem kergettek hiú ábrándokat, de úgy nem állhattak a választás elé, hogy úgyis megbuknak. Ezért becsületesen végigkampányolták az elmúlt hónapokat. S az eredményt látva a fáradtságon kívül csak lelkesedést és örömöt éreznek, Budapesten ugyanis a relatíve jobban teljesítő evk-k közé tartoznak, különösen, hogy belvárosi területeken és lakótelepeken értek el viszonylag jó eredményt, ezzel pedig teljesítették Orbán Viktornak tett ígéretüket. Harrach emlékeztetett, nem csupán az abszolút számokból kell kiindulni – bár ott is van fejlődés, hiszen 2014-hez képest több mint 1200-zal, 2018-hoz pedig több mint 800-zal kapott most több voksot –, hanem, hogy a körülményekhez képest hogyan teljesítettek, hiszen ebben a kerületben Rétvári Bence is csak 27 százalékot ért el, és a 40 éven keresztül orvosként itt praktizáló Szalay Péter sem járt sokkal jobban.

„Tudomásul kell venni, hogy ez egy régi munkáskerület,

Kádár János neve itt sokaknak mást jelent, mint az ország többi részén, nem véletlenül volt Angyalföld a hajdani pártfőtitkár választókerülete. Itt még – érdeklődés hiányában – az 1956-os forradalom is gyakorlatilag elmaradt, a Fidesz és a KDNP csak a helyi társadalom meglehetősen kis szegmensét tudta eddig elérni” – fogalmazott. S azt sem szabad figyelmen kívül hagyni – jelentette ki Harrach –, hogy az ország hatalmas fejlődést ért el az Orbán-kormányok alatt, s ennek nagy haszonélvezője a XIII. kerület, az elmúlt 5 év 200 milliárd forintnyi kormányzati fejlesztései mellett hatalmas beruházásokat hozott létre a magántőke. Ezeket a fejlesztéseket ugyan szívesen látja a kerület vezetése, de elsősorban nem nekik köszönhető, hogy ez ide áramlott. Ráadásul a főváros és a kerületek közötti forrás- és feladatmegosztásnak köszönhetően a legtöbb látványos közfeladatot a főváros végzi a közlekedés szervezéstől a közvilágításon át a köztisztaságig, továbbá az iskolák fenntartása sem tartozik a kerületi önkormányzat feladatkörébe. Így Tóth Józseféknek nincs is túl sok olyan feladatuk, amelynek révén konfrontálódhatnának a lakossággal, ezért valójában „művészet” lenne, ha rosszul végezné a dolgát a polgármester. Tóth népszerűségével a háta mögött pedig Hiszékenynek viszonylag könnyű dolga volt a választáson.

A helyi Fidesz és a KDNP jobb állapotban van

Harrach azt is hozzátette, hogy Tóth mindent, így a helyi sajtót is vas kézzel irányítja, a helyi lap és a televízió meglehetősen erősen tolja a propagandát, a kormánypárt alig rúghat labdába, a kerületi médiumok a teret veszített balliberális újságírók menedékhelye lett, ezt jól bizonyítja Bánó András és Bolgár György megjelenése. Ugyanakkor a fideszes politikus azt is jól érzékeli, hogy nem felhőtlen a kapcsolat a kerületet irányító koalícióban. A 2019-es önkormányzati választás után ugyanis lemondott a mandátumáról a momentumos Kerpel-Fronius Gábor, mert főpolgármester-helyettes lett. Jogos lett volna, ha az időközi választásra újra a lila párt jelölhet egyedüliként, de Tóthék felrúgták ezt a megállapodást, a momentumos Polyák Krisztinával szemben elindítottak egy MSZP-st is. A szocialisták szerint Kerpel-Fronius hazugságai vezettek a konfliktus kiéleződéséhez. Vaju Viktória pedig a polgármester támogatásával is csak kevesebb mint 8 százalékponttal győzött. Ez az

incidens komoly feszültséget gerjesztett a városvezetésben, amely azóta is érzékelhető.

A kormánypárti politikus ugyanakkor úgy véli, nekik nem arra kell játszaniuk, hogy felmorzsolódjon az ellenzéki szövetség Angyalföldön-Újlipótvárosban, hanem tovább kell építkezniük. Harrach optimista, mert a helyi Fidesz és a KDNP jobb állapotban van, mint néhány éve, alaposan feltérképezték a kerületet, ismerik a választóikat, azokat könnyen elérik és jól tudják őket mozgósítani. Így nagyon bízik benne, hogy pár év múlva a XIII. kerületet is úgy fogják emlegetni, mint azt a városrészt, ahol a jobboldalnak szintén sikerült meggyőzni az itt élők többségét, hogy a Fidesz és a KDNP jelenti a biztonságos fejlődést, az anyagi jólétet, ezért a kormánypárti jelöltekre érdemes voksolni.

(Nyitókép: Bodócz János, a 39-es számú országgyűlési választókörzet elnöke átadja Kádár Jánosnak /j/ országgyűlési mandátumáról szóló megbízólevelet. Az átadáson részt vesznek más körzetek jelöltjei is, így többek között Kelen Béla (j3), az Esti Hírlap főszerkesztője.MTI Fotó: Vigovszki Ferenc)

 

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyet világosan látni kell:
Horthy egy szétvert, kifosztott, meggyalázott országot vett át.
Kádár egy szétvert, kifosztott, meggyalázott országot vett át.
Antall egy szétvert, kifosztott, meggyalázott országot vett át.
Horn Gyula ugyanezt, amit Bokrosék tovább romboltak.
Orbán egy szétvert, kifosztott, meggyalázott országot vett át.
2×, 1998, és 2010,
Közben Gyurcsányék újra szétvertek, eladtak, meggyaláztak mindent, ami magyar.
Így kell és így szabad csak nézni a történelmet.
És még egy: Kádár nem akart Moszkva embere lenni.
Mire azt mondták neki Moszkvában: Rendben, de akkor te is részese leszel annak, ha az országod továbbra sem kap megfelelő elismerést és szenvedni fog.

Menthetetlen kerület.

Csak leírtam, szlogenben, mi történt.

Így igaz, szó szerint, ezek a rongy emberek hogyan lehetnek választott vezetők, ez a dilemma.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés