The Spectator: Az EU a társadalompolitika terén is térdre kényszerítené Magyarországot

2022. április 29. 9:44
A lap szerint az EU az uniós forrásokhoz való hozzáférésen keresztül szeretné elérni azt, amit törvényi úton nem sikerült: hogy a társadalompolitika terén is engedelmességre kényszerítse a magyar kormányt.

A Spectator publicisztikája is ír arról, hogy Brüsszel bejelentette a jogállamisági mechanizmus elindítását Magyarország ellen, a cikk ismertetése szerint az EU ezzel akarja „védeni” forrásait egy olyan tagállamban, ahol a „jogállamiságot fenyegetés éri”. A Spectator szerzője azonban hozzáteszi: 

Valószínűsíthető, hogy az uniót inkább politikai célok vezérlik, mintsem anyagiak”.

A cikk szerint Magyarország több szempontból is „elszabadult hajóágyúként” van számon tartva Brüsszelben, ide sorolva többek között Magyarország orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspontját, az LMBTQ-jogokat, a migrációhoz való hozzáállását. „Sajnos azonban”, mint a publicisztikában olvasható, az Európai Bíróság által előírt elveket a magyar kormány nem tartja be szó szerint, helyette azt mondja, vannak ügyek, amelyek tagállami, nem pedig brüsszeli hatáskörbe tartoznak. 

Az EU-t felháborító választási eredmény

A Spectator írásában olvasható az is, hogy az „EU-t felháborító választási eredmény” a bizonyíték arra, hogy a Fidesz álláspontja mögött óriási társadalmi támogatottság van. 

„Orbán eltaposta EU-párti ellenfelét, Márki-Zay Pétert” – írja a szerző, elismerve, hogy bár rengeteg kritikát kapott a választás a „kiegyensúlyozatlan médiaviszonyok” miatt, maga a választás azonban tiszta volt, és nem lehet kétség a végeredmény legitimitását illetően. 

Ha Márki-Zay győzött volna, Brüsszel visszavonta volna a mechanizmust

A cikk kitér arra is, hogy a mechanizmust szinte azonnal a választás után élesítették, ami arra enged következtetni, hogy a magyarországi választások eredménye befolyásolta a brüsszeli döntéshozókat.

Emlékeztet az írás, hogy a jogállamisági mechanizmust először novemberben lebegtették be, aztán „csendben jegelték” a kezdeményezést, a szerző szerint abból a megfontolásból, hogy amennyiben esetleg Márki-Zay legyőzte volna Orbánt, úgy akár teljes mértékben visszavonhatják a jogállamisági mechanizmust. 

Mivel azonban Brüsszel terveit teljesen összetörte Orbán váratlan győzelme, az EU kénytelen volt eredeti tervéhez visszatérni”

– olvasható a publicisztikában. 

Társadalompolitikai térdre kényszerítés

A hivatalosan is megindított jogállamisági mechanizmus bevetésével az EU az uniós forrásokhoz való hozzáférésen keresztül szeretné elérni azt, amit törvényi úton nem sikerült, azaz, hogy

a társadalompolitika terén is engedelmességre kényszerítse az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar kormányt”

– írja a szerző, hozzátéve, hogy Brüsszel valószínűleg úgy tervez: néhány hónapon belül az uniós forrásokon keresztül elérheti, hogy Orbán Viktor olyan belső reformokat hajthasson végre, melyeket az EU üdvözölne. Azt azonban hozzáteszi a Spectator: az eljárás sikere egyáltalán nem biztos. 

Nyitókép: Pixabay

Összesen 192 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem sem. És ebben a "sajnos" nem az, hogy egyetértenék az EU vízfejjel az eljárásban, hanem az, hogy dől ránk a válság, az EU-nak már nem lesz ereje erre az egészre.
Újra kell az egész Európa projektet gondolni.

Hát, ezt kell megszoknotok, mert ugye, a hatalom a népé! Nem mi hangoztattuk, ti énekeltétek. Akkor most tartsátok is tiszteletben!

Az emberi jogok alapfokon adva vannak, az időnkénti újabb találmányok már nem férnek bele. Az általad felsoroltakkal szemben ott van az elutasítás joga, és ha ez többséget jelent, akkor coki.

Az antidemokratikus Brüsszel nem tudja "térdre kényszeítnei" Orbánt, mert a demokratikus legitimációja támadhatatlan. Amúgy pedig Brüsszel diktatórikusan abszolutizálná a tarthatatlan liberális antropológiai kereteket, ami aztán valóban "illiberális"! Brüsszel vereségre van ítélve, mert ész- és szabadségellenes!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés