Szijjártó: Politikai állásfoglalásokkal nem lehet felfűteni egy lakást

2022. április 29. 12:35
A Gazprombankon keresztül történő fizetésről a magyar külügyminiszter elmondta, hogy „nem igaz, hogy mások ezt elutasították, csak nem beszélnek róla ilyen őszintén”.

Lehet politikailag arról beszélni, hogy más források kellenek és nincs szükség az orosz földgázra, meg hogy ez mennyire fontos, de ideológiailag és filozófiailag még senki nem tudott földgázt vásárolni, csak fizikailag – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Lendván.

Rubelben való fizetés

A tárcavezető újságírói kérdésre válaszolt, miszerint Magyarország rubelben fizet az orosz földgázért. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a nemzetközi fősodrású média nagyon durva és felháborító csúsztatást alkalmaz az egész üggyel kapcsolatban. Az Európai Unió területére földgázt importáló nyugat-európai vállalatok egy része is annak megfelelően jár el az Oroszországból származó földgáz kifizetésekor, ahogy a szállító és az orosz állam előírta – mondta.

Szijjártó Péter kifejtette: ahhoz, hogy a jövőben is földgázt lehessen vásárolni Oroszországtól, a Gazprombanknál, amely nem áll szankciós tiltás alatt, a földgázt importáló vállalatoknak – nem az országoknak – két számlát kell nyitniuk. Egy euró- vagy dollárszámlát és egy rubelszámlát.

„Nem igaz, hogy mások ezt elutasították, csak nem beszélnek róla ilyen őszintén” – húzta alá, hozzátéve, hogy ebben a nemzetközi liberális sajtó támogatja őket.

Miként történik a fizetés?

Kifejtette: a magyar vállalat átutalja az eurót a Gazprombankbak és ad egy megbízást annak rubelre való konvertálására. Ez rákerül a bankszámlára, amelyről kifizetik Gazpromot, amellyel a szerződést aláírta a magyar cég a szállításra.

„És ezt így csinálják a többiek is” – mutatott rá, majd ara kérte a sajtó képviselőit, ne terjesszék azt a hazug megközelítését, hogy itt van valami fajta közös európai álláspont, amiből a magyarok kihúzzák magukat.

„Számunkra természetes, hogy a földgázért úgy fizetünk, hogy az megérkezzen” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a kormány számára az a legfontosabb, hogy Magyarország energiaellátásának biztonságát garantálja.

Szijjártó szerint rá vagyunk szorulva az orosz gázra

Jelezte: jelenleg fizikai, földrajzi, infrastrukturális okok miatt rá vannak szorulva arra – és úgy vélte, más európai országok is -, hogy Oroszországból importáljanak földgázt.

„Ha tudnánk máshonnan is importálni, akkor megtennénk” – mondta, hangsúlyozva, hogy ehhez azonban az kell, hogy a környéken valakik új földgázmezőket fedezzenek fel és új szállítási útvonalakat építsenek.  De amikor erről van szó, akkor hirtelen a nyugat-európai cégek és az amerikai cégek lelkesedése is megcsappan, ha ezekbe a projektekbe kellene beruházni – magyarázta.

„A földgázt csak fizikailag lehet megvásárolni. Politikai állásfoglalásokkal vagy politikai nyilatkozatokkal én még nem láttam, hogy fel lehetett volna fűteni egy lakást” – tette hozzá végezetül Szijártó Péter.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Brüsszel megdöbbentő infantilizmussal érzelmi-hisztis politikát folytat, nagy károkat és szenvedéseket okozva Európa lakosságának. Orbánék pedig hallgatnak az eszükre, a józan politikai érzékükre, s ezért támadhatatlanok, minden kötözködés közepette is.

Politikai lózungokkal meg nem lehet etetni 10.000.000 embert jóllakásig.

Ursula ezt is eltolta, mint eddig mindent, ahol dolgozott.
Előbb ledorongolt bennünket, aztán kiderült, hogy szabad a pálya. Jó, hogy Péter elmondja, hogy milyen égő ez az EU és, hogy megint kettős mércét alkalmaz, mintha nem fizethetnénk euroban, amit a Gaszprom bank szépen átvált rubelre.
Csak a két okostojás a lengyelek és a szerencsétlen bolgárok utasították el. Kíváncsi vagyok, hogy mikor jön meg az eszük.

Nézz már ki a fejedből! Ha megtennéd láthatnád, hogy mennyi lakótelepi ház van teljesen felújítva.
Na persze a családi házak is.

A panelben a lakóközösségek pályázhatnak és részletre fizethetik a többit.
A családi házak is pályázhatnak és persze ott is kell az önerő.

A baloldali tolvajokkal sűrítsd a levesedet. Főzelék lesz belőle.
Szijjártó Péterről pedig szállj le ezzel az ostoba commenteddel.
Na persze egy baloldalinak mindenről a lopás jut eszébe, mit lehetne még ellopni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés