Oroszország leállította a gázszállításokat Lengyelországba

2022. április 26. 17:55
Az orosz Gazprom közép-európai idő szerint szerda 8.00 órától leállítja a gázszállítást Lengyelországba a Jamal-Európa gázvezetéken.

Oroszország a jamali szerződés értelmében felfüggesztette a gázszállítást Lengyelországba – értesült az Onet „nem hivatalosan”.

A portál szerint válságügyi stáb ült össze a Klímaügyi Minisztériumban. Oroszországból nem érkezett bejelentés, hogy ezzel teljesült-e az ultimátum,

amellyel Vlagyimir Putyin nemrég fenyegetett.

„Az üggyel kapcsolatos hivatalos közleményeket ma teszik közzé” – írja a lap.

Az orosz Gazprom közép-európai idő szerint szerda 8.00 órától leállítja a gázszállítást Lengyelországba a Jamal-Európa gázvezetéken – közölte kedden a PGNiG lengyel állami földgázipari vállalat az MTI-vel.

 A lengyel cég bejelentette, hogy lépéseket fog tenni, hogy helyreálljon a Jamal-szerződés alapján biztosított orosz gázszállítás. Hangsúlyozta, hogy szerződésszegésnek tekinti a gázszállítás felfüggesztését, s ennek alapján jogában áll kártérítést követelni.    

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedden Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélését követően azt állította,

hogy a Gazprom megfenyegette Lengyelországot, hogy leállítja a gázszállításokat.

Morawiecki felvetette, hogy Moszkva esetleg így akarja zsarolni Varsót.    

A lengyel kormányfő ugyanakkor kiemelte, hogy országa már előre felkészült gázellátása diverzifikálására, így Lengyelország gazdasága nincs veszélyben.    

Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy Lengyelország energiaellátása biztosított. Mint mondta, a lengyelországi gáztározók feltöltöttsége 76 százalékos, de egyelőre nincs szükség arra, hogy a tartalékot megnyissák, s a lengyel fogyasztók gázellátását sem fogják korlátozni.    

Piotr Naimski államtitkár, a lengyel kormány energiaügyi megbízottja pedig arról beszélt, hogy

a Gazprom kieső szállítmányait más forrásokból fogják fedezni.

Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a Jamal-szerződés 2022 decemberében egyébként is lejárt volna.    

A PGNiG lengyel állami földgázipari vállalat a 2022 végén lejáró hosszú távú szerződés alapján közvetlenül a Gazprom orosz állami óriásvállalattól vásárolja a földgázt.    

A Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba tartó Jamal-Európa földgázvezetéken a gázáramlás szintje kedden magyar idő szerint 16.00 órakor már nulla kilowattóra (kWh) szinten állt, míg ugyanez az adat kedden kora reggel még 52 634 785 kWh/nap volt az Európai Unió (EU) földgázszállító vállalatait tömörítő hálózat adatai szerint.    

Lengyelország már többször bejelentette, hogy nem fogadja el a Kreml követelését, hogy

rubelben fizessen a földgázért a Moszkva által márciusban bejelentett új szabályok alapján.    

Oroszország arra figyelmeztette Európát, hogy amennyiben nem hajlandó rubelben fizetni az orosz földgázért, a szállítások felfüggesztését vagy teljes leállítását kockáztatja.    

A Kreml márciusban kiadott egy határozatot, amelyben azt javasolta, hogy az energiahordozókat vásárló vállalatok közvetlenül a Gazprombanknál nyissanak bankszámlát, fizessenek euróban vagy dollárban, amelyet Moszkvában rubelre váltanak át.    

Az Európai Bizottság viszont azt tanácsolta, hogy az európai földgázvállalatok továbbra is abban a pénznemben fizessenek, amelyben a Gazprommal kötött szerződésben megállapodtak. Ezen szerződések 97 százaléka euróban vagy dollárban határozta meg a fizetési pénznemet.    

Lengyelország kedden bejelentette, hogy 50 orosz oligarcha és vállalat, így a Gazprom is szerepel azon a szankciós listán, akik és amelyek újabb büntetőintézkedéssel, a többi között

lengyelországi vagyonuk befagyasztásával sújthatók

egy április elején elfogadott lengyel jogszabály alapján.    

A lengyel szankciós törvény független az EU által közösen elfogadott büntetőintézkedésektől.

(MTI)

Nyitófotó: Nikolay Doychinov / AFP

Összesen 511 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Még fegyvereket Ukrajnának! c. project újabb mérföldkőhöz érkezett.

Ráadásul az Ukránoknak is ugrik az erre a szállítmányra vonatkozó tranzitdíj.
Nekem tetszik.

Az tetszik amikor így kiakadtok. Nyomorult egybites lúzerek. :) Menj te is harcolni a hohol haverjaiddal, tudok küldeni képeket hogy néznek ki egy kis ruszki ágyúzás után. Odavaló vagy te is.

Amúgy már eddig is gyártottak maguknak "pármai sonkát".

Maradjunk annyiban, hogy Európa sokkal inkább van rászorulva Oroszországra, mint fordítva. Ezért is elképesztő ez az őrjöngés, amit Európa előad.

Az a baj, hogy Londontól Varsóig, Vilniustól Brüsszelig nagyjából ezen a szinten nyomja a politikai vezetés is... :((((

Egyszerűbb, ha rubelben hajlandók lesznek fizetni.
Csak jár némi arcvesztéssel

Miért is???

"...Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy Lengyelország energiaellátása biztosított. Mint mondta, a lengyelországi gáztározók feltöltöttsége 76 százalékos, de egyelőre nincs szükség arra, hogy a tartalékot megnyissák, s a lengyel fogyasztók gázellátását sem fogják korlátozni..."

Idióta lengyelek.

Mert jövőre is kell gáz. De most nincs probléma és egy év alatt sok minden történhet.
Az orosz gazdaság pedig meghal a gázért kifizetett pénz nélkül.
Szóval az oroszok sem gondolják komolyan a leállítást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés