Putyin szerint már nincsenek harcok Mariupolban

2022. április 26. 17:37
Az orosz elnök arról tájékoztatta Erdogant, hogy „a várost felszabadították”.

Az ukrajnai helyzetről, egyebek között a humanitárius folyosók megszervezéséről és a mariupoli állapotokról tárgyalt telefonon kedden az orosz és a török elnök; a megbeszélés során Vlagyimir Putyin arról biztosította Recep Tayyip Erdogant, hogy

az azovi-tengeri kikötővárosban már nincsenek harcok.

A megbeszélésről a Kreml sajtószolgálata által kiadott tájékoztatás szerint Putyin a török vezetőnek a mariupoli helyzetre vonatkozó kérdéseire azt felelte, hogy „a várost felszabadították, ott nem folynak harci cselekmények”. Az Azovsztal acélműben bekerített ukrán katonákkal és nacionalista harcosokkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Kijevnek vállalnia kell a politikai felelősséget és humánus megfontolásból parancsot kell adnia nekik a fegyverletételre.    

Az orosz elnök kijelentette, hogy a hadifoglyoknak garantált az életben maradás, az orvosi ellátás és a nemzetközi normáknak megfelelő bánásmód.

Putyin tájékoztatta Erdogant az orosz-ukrán tárgyalások állásáról.

A két vezető emellett megállapodott abban, hogy a két ország védelmi minisztériuma folytatja a koordinációt a török hajóknak a fekete-tengeri kikötőkből való biztonságos kijutása érdekében, az orosz fél által szervezett tengeri humanitárius folyosón keresztül.    

Erdogan ismét javaslatot tett Putyinnak arra, hogy

találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Isztambulban.    

A kétoldalú kapcsolatok területén a moszkvai tájékoztatás szerint a felek egyebek között a légiközlekedés és a turizmus ügyét tekintették át. Méltatták a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlődését.

(MTI)

Nyitókép: Mustafa Kamaci / Turkish Presidental Press Service / AFP

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés