Tetszik, nem tetszik, egy hajóban ülünk Ukrajnával

2022. április 25. 9:19

Ungváry Krisztián
Magyar Hang
A putyini modell szerint az egyház nem csupán szövetségese az államnak, hanem beépül az állami erőszakszervezetbe. Interjú.

Úgy tűnik, Magyarországon immár Ukrajna és az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is ellenségnek számít. Mit gondol, hogyan lehet ezt egy olyan ország lakosságával elfogadtatni, amely rengeteget szenvedett az oroszoktól és a szovjetektől?

A kellő alapossággal, szisztematikusan terjesztett abszurd nézetek a lakosság többsége számára könnyen fogyaszthatók. Ez nem magyar sajátosság. Láthattunk hasonlót az Egyesült Államokban is: amikor Donald Trump volt elnök hülyeségek garmadájával tudott nagyszámú hívet szerezni magának a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos eszmefuttatásoktól kezdve egészen addig az általa hallgatólagosan támogatott őrületig, hogy egy titkos illuminátus központból homoszexuálisok irányítják a világot. Erre az amerikai szavazók nem jelentéktelen része vevő volt, pedig ott nincs a hazaihoz hasonló kormánymédia, működik a fékek és ellensúlyok rendszere.

Másik példa: Angliában el lehetett fogadtatni a lakosság többségével, hogy a brexit jólétet hoz, holott mindenki tudhatta, aki egy kicsit is foglalkozott közgazdaságtannal, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz. Nem meglepő tehát, hogy az Ukrajnával kapcsolatos hivatalos orosz narratívát sikerrel hintették el minálunk, ráadásul a magyar kormánypropagandának, szemben az angollal vagy az amerikaival, sokkal nagyobbak a lehetőségei. A rendszer a maga szempontjából ügyesen játszik rá a választópolgárok alantas ösztöneire is. Ami nemcsak nemzeti szégyen, de úgy vélem, hogy az alaptörvényünkkel is ellentétes.

Miért?

Az alaptörvényben az szerepel, hogy a magyar kormánynak kötelessége támogatnia a határon túli magyarok szülőföldjükön való boldogulását. Ezeknek az embereknek a szülőföldje Ukrajna, tehát tetszik, nem tetszik, egy hajóban ülünk Ukrajnával. Nem ülünk viszont egy hajóban Oroszországgal, hiszen ott nem él magyar nemzetiség.

Moszkva háborús propagandája magyar nyelven is könnyen hozzáférhető, elegendő csupán bizonyos lapokat elolvasni. A mostani orosz propaganda mennyire különbözik a második világháborústól?

A második világháborús kommunista propagandának volt egy komoly születési hibája. Olyan rendszert kívánt népszerűsíteni, amelyről az emberek többsége azt gondolta, hogy rettenetes. Ezzel együtt a kommunista propagandának volt legalább elméletben pozitív üzenete is, túl az antifasiszta narratíván. A mai putyini rendszerben viszont szó sincs arról, hogy egy orosz politikai uralom miért hozhat majd megváltást az elfoglalt területeken élőknek. Csupán destruktív üzenete van: a nyugati politikai modell rothadt, bűnös és elvetendő, alternatívát viszont nem állítanak fel. Ennek kidolgozását rábízzák a helytartókra – Magyarországon például Orbán Viktorra. Különbséget láthatunk abban is a második világháborúhoz képest, hogy kialakult egy rendkívül szoros állam – egyház viszony, ami a propagandában nagy hangsúlyt kap. A kommunista diktatúra nem népszerűsítette az egyházat, hanem az elpusztítására törekedett. Most viszont a putyini modell szerint az egyház nem csupán szövetségese az államnak, hanem szervesen beépül az állami erőszakszervezet mindennapjaiba.”

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindezt annak tükrében, hogy az ukrán állam Porosenkó alatt megszállta az ukrán ortodox egyházat? Vastagbőr.

Az orosz hatalom kedvezményezi kisebbségei kisebbségeit. Ukrajna orosz bekebelezésével a kárpátaljai magyarokra nehezedő nyomás enyhülhetne is.

UNGVÁRY KRISZTIÁN egy hajóban ül Ukrajnával.

Szemmel veri az egyház a jóembereket, vagy hitvallásra készteti még a kóbor macskákat is?
Ki érti, hogy mit akart mondani a bácsi..

A háborús idők Marx, Engels és Leninjei.
Szép triumvirátus ez is.

Tetszik, nem tetszik, te egyre nagyobb valótlanságokat mondasz.
"választópolgárok alantas ösztöneire is."
Rengeteg választópolgár támogatta, támogatja anyagilag is az ukrajnai magyarokat és ukránokat.
Alantas ösztöne pedig Zelenszkijnek és a nagyköveteinek van. Na meg neked, hogy ilyenekkel vádolod a magyar embertársaidat.

Nepop ráébredt, hogy tartjuk a szavunkat:-)
Szijjártó Péter megmondta a választások előtt, ha valamelyik nagykövet beavatkozik a magyar választásba, osztályvezetői szintnél magasabb pozíciójú tárgyalófele nem lesz.
Nepop nem is jut be magasabb szintre és már panaszkodik.

rohadtul nem ulunk egy hajoban csak a hozzad hasonlo elvetemult idiota gazemberek szorgosan szivattyuzzak at a sullyedo ukran hajorol a vizet a mi hajonkra is

az orosz birodalmi torekvesek? amerika korul vannak orosz bazisok vagy netan forditva ?

ez kb realis meglatas

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés