Megkergették a svéd rendőröket a migránsok, figyelmeztető lövéseket kellett leadni

2022. április 18. 18:02
Legalábbis egy svéd honlapra felkerült videó tanúsága szerint.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, napok óta tartanak a zavargások Svédországban.

Vasárnap a dán bevándorlás ellenes politikus, Rasmus Paludan újabb muszlim-ellenes felhívásának az lett a következménye, hogy utcai harcok törtek ki a skandináv országban. Az újabb tüntetések helyszíne most Norrköping városa volt.

A politikus felhívása után a városban feldühödött, bevándorló hátterű személyekből álló tömegek vonultak az utcákra, és törni-zúzni kezdtek.

A migránsok összecsaptak a rendőrökkel, és több autót fel is gyújtottak.

Néhány esetben a rendőröknek menekülniük kellett, majd figyelmeztető lövéseket adtak le – legalábbis egy svéd oldal felvételei szerint.

A videót az alábbiakban tekintheti meg:

Nyitókép: MTI/AP/TT Hírügynökség/Johan Nilsson

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A svédek Wallenbergben reménykednek, hogy majd jön és osztogatja a svájci útlevelet.

Még huszonöt-harminc éve is ismeretlen volt ez a probléma, innen nézve a boldogság szigete volt Skandinávia. Hát, rombolni mindig gyorsabban lehet, mint építeni.

Miközben szinte minden portál foglalkozik a svéd zavargásokkal, szélsőjobbernek beállítva Paludant, a pár napos interjúját, amiben szépen leírja, hogyan sikerült konzervatív liberális politikusként a Korán-égetést arra használnia, hogy bemutassa, kiket is fogadtak be a svédek százezerszám- már nem találták meg az "újságírók". Választások előtt az örjöngő muszlimok bemutatása a svéd őslakosoknak kijózanító hatású lehet. Az interjú:
Nagycsütörtökön Rasmus Paludan megkezdte választási körútját újonnan indított pártja, a Stram Kurs Sverige számára. A Dániában és Svédországban iszlámkritikus tüntetésekről és Korán-égetésekről egyaránt ismert politikus most az őszi svéd parlamenti választásokat tűzte ki célul.
A húsvéti hétvége előtt a rendőrhatóság zöld utat adott Paludan számára, hogy Jonkopingben, Linkopingben, Norrkopingben, Stockholmban, Orebróban és Landskronaban tartson téri gyűléseket.
Még mielőtt a Paludan megérkezett volna a linkopingi Skaggetorp bevándorlók által sűrűn lakott területére, maszkos bandák zavargásokba kezdtek volna, majd az östergötlandi rendőrség vezetősége úgy döntött, hogy elmenekül a helyszínről, mert jelenlétük állítólag további erőszakot okozhat. A rendőrség passzív taktikája azonban nem segített, és azóta ehelyett több helyen is háborús jelenetek zajlottak, amelyeknek sérült rendőrök és felgyújtott rendőrautók is voltak a következményei.
Örebroban és Landskronában a rendőrség úgy döntött, hogy néhány órával a tüntetés vége előtt megváltoztatja a tüntetés helyszínét, abban a reményben, hogy az erőszakos ellentüntetőket távol tartják.

Hogyan látja, hogy a rendőrség az utolsó pillanatban megváltoztatja a tüntetés helyszínét?
Ez nem törvényes. Ez alkotmánysértés, mert ez nem csak egy nagygyűlés, hanem a parlamenti választás része is. Más pártok ott tarthatnak gyűlést, ahol akarnak, és akkor én is megkapom. Ez szabotázs, mert a választóknak el kellene tudniuk jönni és meghallgatni.
Panaszt fogok tenni, a rendőrségnek meg kell értenie, hogy kötelességük megvédeni egy nyilvános gyűlést ott, ahol van és ahol lennie kell. Nem lehet csak úgy elmozdítani, hogy elmeneküljenek a rombolni próbáló emberek elől. Akkor Svédországban nincs plébániai szabadság. Ha ilyen hamar elköltöztetik, az azt jelenti, hogy kapitulálnak: mi, rendőrök nem tudjuk ellátni a kötelességünket, hogy megvédjük, ezért át kell költöztetnünk az erdőbe.

Mit gondol, hogyan kellene a rendőrségnek helyette dolgoznia?
Ha nincs elég emberük, akkor könnygáz. Ha van elég emberük, akkor előre kell rohanni, lecsapni és megragadni.

Linköpingben, Norrköpingben és Örebróban az erőszak miatt nem tarthattátok meg a gyűléseiteket. Mit fogtok tenni ez ügyben?
Már csütörtökön bejelentettem, hogy ma 12re Linköpingbe és 15re Norrköpingbe megyek. Ez a szándékom, de a keleti rendőrségi régió azt mondja, hogy csak kedden tudják feldolgozni az ügyemet, én pedig azt válaszoltam, hogy pisilhetnek a tengerbe. A rendőrség nem védte meg a találkozóimat, amelyekre engedélyt kaptam, ezért nem fogok újra jelentkezni.

Morgan Johansson a TV4-en gengszternek nevezi Önt, és azt mondja, hogy Ön ártani akar és erőszakot hirdet, ahogy a szélsőjobboldaliak mindig is teszik. Ön hogy látja ezt?
A gengszter olyan személy, aki erőszakos, és ez nem én vagyok, tehát ez valótlan és rágalmazás. Szerintem vigyázzon, hogyan beszél más politikusokról, akik a parlamentben indulnak. Óvatosnak kell lenni a rágalmakkal.
Nem vagyok szélsőjobboldali, és soha nem is voltam az. Szélsőséges az a személy, aki fenyegetést és erőszakot hirdet, és én soha nem tettem ilyet. Én egy liberális hazafi vagyok. Morgan Johansson jobboldali szélsőségesebb nálam, mert ő úgy szereti, hogy csak egyesek beszélhetnek. Azt akarja, hogy csak olyan emberek szólalhassanak meg, akik valami olyasmit gondolnak, mint ő maga. Hogy az emberek erőszakot kreálnak, mert feldühíti őket az, amit én gondolok aligha lehet az én hibám.

A médiában Önt úgy állítják be, mint aki felelős az elmúlt napok erőszakos cselekményeiért.
A mainstream média, a svédországi hazug média valótlanságokkal és manipulációval próbálta azt a képet elfedni, hogy én voltam az, aki a zavargásokat szította. Ez abszurd, mert a közelben sem voltam Linköpingben, Norrköpingben, Örebróban vagy Landskronában. Elmondtam a pártom politikáját, és ez aligha olyan, amit gengszterként lehet leírni. Ők a randalírozók, akiknek problémáik vannak.

A rendőrség azzal kommentálta az elmúlt napok káoszát, hogy ilyet még soha nem láttak. Ön szerint az emberek általában hogyan érzékelik az eseményeket?
Nagyon örülnék, ha a svédek megértenék, hogy több százezer ember él olyan nézetekkel a gyülekezési szabadságról és a demokráciáról, amelyek teljesen eltérnek attól, amit a svédek gondolnak. Ez a több százezer ember soha, de soha nem fogja elfogadni a szólásszabadságot, a demokráciát és a gyülekezési szabadságot.

A közösségi médiában is megkérdeztük követőinket, hogy mit szeretnének kérdezni. Íme néhány gyakori kérdés. Mit nyersz azzal, ha elégeted a Koránt?
Remélhetőleg megnyerem, hogy a svéd emberek felébrednek és megértik, hogy vannak, akik gyilkolni és erőszakot alkalmazni akarnak, ha olyasmit teszel vagy mondasz, ami nem tetszik nekik. Talán egy kicsit óvatosnak kellene lennünk, hogy kik vannak Svédországban, ha olyan sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy valakinek meg kellene halnia, mert az illetőnek más a véleménye.

Egyesek azt írják, hogy bolond vagy és gyerekes. Hogy ostobaság a Koránt elégetni, amikor nem a szólásszabadságról van szó, hanem a provokációról.
Szerintem nincs abban semmi gyerekes vagy buta, ha valaki egy teljesen tudatos politikai cselekedetet hajt végre, aminek egyértelmű politikai célja van. Megmutatni, hogy egy törvényes cselekedetre hányan reagálnak törvénytelenül. Ez nem gyerekes, hanem nagyon is felnőtt és komoly.
Ha nem érted, hogy mennyire komoly dolog, hogy Svédországban több százezer ember van, aki nem akarja elfogadni a Korán elégetésének jogát, akkor tenned kell valamit. Gyerekes lenne, ha csak azért tenném, mert az emberek feldühödnek, de nem erről van szó. Meg akarom mutatni, hogy vannak emberek, akik nem akarják Svédországot.

Mi lett volna a reakció, ha helyette a Bibliát vagy a Tórát égeted el Svédországban?
100 százalékig biztos vagyok benne, hogy ha elégetnék 100 Bibliát és 100 Tórát, egyetlen keresztény vagy zsidó sem fenyegetne, vagy támadna meg.
Miért Svédországban égetnek, és miért nem Dániában?
Ezért van választási mozgalom Svédországban, és szeretnénk, ha szavazataink lennének a parlamenti választásokon.
Mit gondol, milyen lesz Svédország öt év múlva?
Nem lehet majd Koránt égetni egy nyilvános gyűlésen. Meg fogják ölni.

Attól függ, meddig terjed az emlékezeted?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés