Feltehetően 45,1 százalékos GDP-csökkenés jön Ukrajnában

2022. április 11. 13:15
Az orosz GDP is jelentős mértékben bezuhanhat a Világbank szerint.

Ukrajna bruttó hazai terméke (GDP) 45,1 százalékkal csökkenhet az idén, jövőre pedig csupán 2,1 százalékkal nőhet – áll a Világbank jelentésében, amelyben az Ukrajna elleni orosz háború és annak várható következményeit összegzi. Oroszország GDP-je is eshet, a Világbank szerint 11,2 százalékkal.

A Világbank korábban 3,2 százalékos idei és 3,5 százalékos jövő évi ukrán gazdasági növekedéssel számolt. „A napi 5,5 dolláros nemzetközi szegénységi küszöb alapján a szegénységi ráta Ukrajnában az előrejelzések szerint idén 19,8 százalékra ugrik a tavalyi 1,8 százalékról” – közölte a Világbank.

Lakossági fogyasztás és termelés

A Világbank szerint a lakossági fogyasztás Ukrajnában idén 50 százalékkal, az állami 10 százalékkal esik, a tőkebefektetések pedig 57,5 százalékkal csökkennek. Az áruk- és szolgáltatások exportja 80 százalékkal, az import 70 százalékkal csökken, míg a GDP-arányos államadósság 50,7 százalékról 90,7 százalékra ugrik. A fogyasztói infláció az idén 15 százalék, jövőre akár 19 százalék is lehet.

A Világbank szerint Ukrajnában a vállalkozások több mint fele nem termel, a többinek a kapacitása nem éri el a szokásost. Amiatt, hogy Ukrajnát elvágták a Fekete-tengertől, az ország gabonaexportja mintegy 90 százalékkal zuhant, és fennakadások vannak a tavaszi mezőgazdasági munkákban.

Az ukrán infrastruktúrát ért kár nagysága meghaladta a 100 milliárd dollárt március elejéig, ami a 2019. évi ukrán GDP mintegy kétharmadának felel meg. Világbank előrejelzése szerint 2024-ben Ukrajna gazdasága 8,4 százalékos infláció mellett 5,8 százalékkal nő.

Oroszország helyzete sem rózsás

A Világbank szerint Oroszország gazdasági teljesítménye idén 11,2 százalékkal zsugorodhat az Ukrajna ellen indított háborúra adott szigorú nyugati szankciók hatására. Idén a tőkebefektetések 16,9 százalékkal, az áruk- és szolgáltatások exportja 30,9 százalékkal, importja 35,2 százalékkal csökkenhet, az infláció 22 százalék lehet, és a szegénységi küszöb alatt élők aránya a tavalyi 11 százalékról idén 12,8 százalékra emelkedhet.

A Világbank rontotta a Bulgáriát, Horvátországot, Magyarországot, Lengyelországot és Romániát tömörítő közép-európai térség idei várható gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését, azt az eddig becsült 4,7 százalékról 3,5 százalékra változtatta.

(MTI)

Nyitókép: ANDRE LUIS ALVES / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahogy Demkó fogalmazott a Máglyatűzben, Oroszországban a kormánynak vannak oligarchái, Ukrajnában az oligarcháknak van kormánya. És ez óriási különbség, utóbbi azt jelenti, hogy az egymással is harcoló (időnként mások ellen összefogó) oligarchák adják-veszik a parlamenti helyeket, és aki éppen a legerősebb, annak van elég hatalma ahhoz, hogy valamelyik emberét kinevezze miniszterelnöknek - aki természetesen úgy kormányoz, hogy az ne az országnak, hanem az oligarchájának legyen jó. Magyarország nagyjából ilyen állapotban volt az Árpád-ház kihalása után, és 1526 előtt.
Az orosz modell pedig a keménykezű vezető, aki összpontosítja a hatalmat, és elveszi a saját részét, de az ország érdekében cselekszik, talán Mátyás király idejéhez lehetne hasonlítani.
Ez talán megmagyarázza, hogy miért Oroszországban nőtt jobban az életszínvonal 2000 után, és miért maradt Ukrajna a legszegényebb európai ország (Moldávia mögött)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés