Ukrajnának valamit nagyon meg kellene értenie

2022. április 7. 16:31

Greczula Levente László
Mandiner
Azzal, hogy kéretlenül beleszólnak velük egyébként szolidárisan viselkedő országok belügyeibe, nem fognak további barátokat szerezni.

Nyitókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (MTI/AP/Olivier Matthys)

 

Az ukrán külügyminisztérium szerint Magyarország barátságtalanul viselkedett a háborúban álló országgal szemben, amikor a kormány bejelentette, hogy hajlandó rubellel fizetni az orosz gázért.

Kicsit olyan, mintha a híres ukrán–magyar barátságot Kijev csak és kizárólag attól tenné függővé, hogy hazánk mikor, hogyan és mennyiért jut orosz gázhoz, illetve hogy mennyi és milyen jellegű hadianyagot vagyunk hajlandók azonnal a rendelkezésükre bocsátani. Emlékezhetünk Dmitro Kuleba tavaly őszi kirohanására annak kapcsán, hogy a kormány új gázszállítási szerződést kötött Oroszországgal, aminek értelmében már nem az ukrajnai vezetékeken keresztül jön a gáz Magyarországra, hanem dél felől. 

Kuleba felháborodása persze érthető volt: az Oroszország ellen gázszabadságharcot hirdető Kijev (így: Kijev, és nem Kijiv, mint ahogy egy-két helyen már olvasni) Magyarországtól is vásárolt orosz eredetű földgázt, mint ahogy ezt most is teszi.

Félő volt, hogy ha már nem Ukrajnán át érkezik a gáz, akkor ez az üzleti lehetőség elúszik

– meg hát a lopásé is, hiszen azért ez sem példátlan a talpig becsületes ukrán gázvállalatok és kormányok történetében.

Külügyminiszterként Kuleba nyilvánvalóan érti, hogy milyen döntésekhez van szuverén joga egy országnak és milyenekhez nincs, de valamiért úgy tesz, mintha Ukrajnának ennek ellenére valamiért beleszólása lehetne abba, hogy mások ezeket a döntéseket hogyan hozzák meg. Megértjük, persze, hiszen a messze földön híres ukrán jog is inkább csak afféle iránymutató kalózeskü, ha az ember mögött elég pénzes gazemberek állnak. Hozzá lehet szokni ehhez a rendszerhez, de Európában a dolgok kicsit máshogy működnek.

Kijev Európába rendelt szószólói láthatóan nem akarnak erről tudomást venni. Ukrajna berlini nagykövete, Andrij Melnyik legújabban azzal vádolja Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnököt, hogy Putyin helytartója. Értjük, ugye, hogy ez ugyanaz a Steinmeier, aki néhány évvel ezelőtt letárgyalta a minszki megállapodásokat, hogy ne kelljen még több ukránnak értelmetlen halált halnia a Donbaszban. Nyilatkozni kizárólag írásban hajlandó budapesti kolléganőjét, Ljubov Nepopot hasonló tempója miatt alighanem egész Magyarország a szívébe zárta már, mint ahogy a szuperelfoglalt Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettest is, aki arra pont ráért, hogy Ukrajna hátba támadásával vádolja meg hazánkat, de a honi sajtó megkereséseire reagálni már éppen nem jutott ideje.

Az ukránoknak egyvalamit nagyon gyorsan meg kellene értenie.

Azzal, hogy az irányukba tett valóban barátságos gesztusokról abban a pillanatban megfeledkeznek, amikor azok megtörténnek, viszont Zelenszkijjel az élen Európa és a világ lassan minden parlamentjét, újságját és tévéjét egyedire szabott követelésekkel zengik tele, nem fognak további barátokat szerezni.

Azzal, hogy kéretlenül beleszólnak velük egyébként szolidárisan viselkedő országok belügyeibe, nem fognak további barátokat szerezni.

Ha így folytatják, szép lassan fogyni kezdenek azok a kormányok és népek Európában, akik mindenben, de tényleg mindenben elnézők, megértők és ukránpártiak lesznek. És ezt ők sem akarhatják.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy. Tudom, a norvégoktól kértek. Zelenszkij a norvég parlamentben videón beszélt. A honatyák állva tapsikoltak, aztán nem szavazták meg a kérést (követelést)

És mi van akkor, ha Magyarország rubelben fizet, ha az eladó így kéri?
Nehogy már Ukrajna, az Unió, illetve Amerika mondja meg, ki miben fizethet egy harmadik országnak!

Nem érdemes így finomkodni velük. Ezek erőszakos és fanatikus nacionalisták. Úgy viselkednek, ami a lényegük, ráadásul most azt hiszik, hogy visszavághatnak nekünk, mert évekig szembeszálltunk a kényszerasszimilációs törvényeikkel. Úgy gondolják, hogy most ők a sztárok és megleckéztethetnek bennünket.

Emlékezzünk, a délszláv háború idején a nyugatiak sokáig a soviniszta szerbekkel szimpatizáltak, mert hogy mer a többi nép kiválni Jugoszláviából. Azután fokozatosan leesett nekik, miféle embereket támogatnak. A tömegmészárlás volt a végső fordulópont. Bevallom, nekem nem egyenes ez az ukrajnai mészárlás sem. Nincsenek illúzióim az oroszokkal kapcsolatban, de milyen eszetlenség már az, hogy gyilkolnak és amikor visszavonulnak otthagyják a nyomokat maguk után a város közepén. Kinek az érdeke, hogy tömeggyilkosság történjen ebben a háborúban? Ezeknek a gátlástalan ukrán sovinisztáknak. Az oroszoknak semmiképp. S, ha valamelyik őrült mégis ilyet csinál, elemi érdekük, hogy elszállítsák a hullákat és eltakarítsák a nyomokat, amikor távoznak.

Igen. Ilyenek miatt nehéz az országoknak, a történelmi tapasztalatok miatt, ami mindenkinek más és más.

Meg igen. De már nem szimpik.

Köszi, ezt nem tudtam.

Tehát az ukrán háború nem proxy war? A Föld meg lapos?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés