Az Urálon túlra is repül az erdők királynője

2022. április 6. 22:22
Műholdas nyomkövető eszközökkel vizsgálják az erdei szalonkák vonulását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói. Az új adatok alapján néhány egyed egyetlen éjszaka alatt 900 kilométert is megtehet.

Gózon Ákos írása a Mandinet hetilapban

***

Az erdők királynőjének is nevezett erdei szalonka hazai előfordulását, állományát és vonulását megfigyelési és elejtésekből származó adatok alapján egy országos monitoringprogramban 2009 óta folyamatosan vizsgálják – magyarázza Schally Gergely, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének kutatója. 

A faj viselkedésének vizsgálata, valamint a megfigyelés során gyűjtött adatok elemzése kapcsán azonban számos olyan kérdés merült fel, amelyet megbízhatóan csak egyedi jelölésekből származó nyomkövetési adatokra alapozva lehet megválaszolni. A gödöllői szakemberek ezért az Országos Magyar Vadászati Védegylet programja részeként az Agrárminisztérium támogatásával 2020 tavasza óta követik nagy pontosságú műholdas jeladókkal tizenöt erdei szalonka viselkedését. A szűk két év alatt gyűjtött adatok részben kiegészítik, részben felülírják korábbi ismereteiket a faj tavaszi és őszi vonulásáról.

Fotó: Shutterstock

Bár a madarak gyűrűzése révén több egyedet lehet nyomon követni, a módszer hatékonyságát erősen befolyásolják az olyan emberi tényezők, mint a gyűrűzői és a vadászati aktivitás. Az új kutatásban szerényebb egyedszámban vizsgálták a madarakat, cserébe viszont a rendszeres időközönként elküldött GPS-lokalizáció révén a jeladós madarak teljes vonulási útvonalát, sőt akár pontos területhasználatát is fel tudták térképezni – mutat rá Csányi Sándor, a MATE VTI Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszékének vezetője.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés