Ukrán zászlóval a kezében sürgette Ferenc pápa a háború lezárását

2022. április 6. 15:29
Szerdai kihallgatásán a pápa beszéde közben a Bucsából származó zászlót meg is csókolta.

„Ez a zászló a háborúból, a mártírok városából, Bucsából érkezett. Ne felejtsük el őket! Ne felejtsük el Ukrajna népét!” – buzdított a katolikus egyházfő.

Szentségtörő háború

Hangsúlyozta, hogy Ukrajnából remény helyett

egyre tragikusabb háborús hírek érkeznek, s felhívta a figyelmet arra, hogy nő az asszonyok és gyerekek ellen elkövetett atrocitások száma.

Ferenc pápa nem először szólalt fel a háború ellen: legutóbb vasárnap, máltai látogatásán szentségtörőnek nevezte az Oroszország által indított háborút, Ukrajna sorsát pedig a mártírokéhoz hasonlította.

Még nem tudni hányan haltak meg Bucsában

A Kijevtől 30 kilométerre északnyugatra fekvő Bucsában az ukrán hatóságok beszámolói szerint 330-350 holttestet találták a térséget egy hónapig ellenőrzés alatt tartó orosz csapatok kivonulása után.

A halálos áldozatok pontos száma még nem ismert.

Az Európai Unió, az ukrán főügyésszel együttműködve, nyomozócsoportot hozott létre a tömeggyilkosságok bizonyítékainak összegyűjtésére, dokumentálására, elemzésére, valamint a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök népirtásnak és a második világháború óta elkövetett legszörnyűbb háborús bűncselekménynek nevezte a mészárlást.

A Kreml szóvivője alaptalannak nevezte az Oroszországgal szemben a bucsai tragédia miatti vádakat, és az ott történteket „jól megrendezett tragikus színjátéknak” minősítette.

(MTI)

Nyitóképen Ferenc pápa ukrán zászlóval a kezében. Fotó: MASSIMO VALICCHIA / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés