New York Times: Magyarország a zsarnokságba süllyedő demokrácia legjobb példája

2022. április 5. 9:05
Az amerikai lap szerint Orbán már minden szabályt megváltoztatott 2010 óta.

A 2010-es törvényes szavazáson megszerzett többége óta Orbán minden szabályt megváltoztatott, hogy hatalomban maradhasson, írja a New York Times. Szerintük a bíróságokat a miniszterelnök a saját embereivel rakta tele, perekkel nyomta el a kritikus médiát, megváltoztatta a választási rendszert. A szavazatok kevesebb, mint felével kétharmados többséget szerzett a parlamentben – a Fidesz a 199 képviselői székből 135-öt tudhat magáénak a vasárnapi választások után. Az Orbán-kormány szerintük

„ötvözi a kulturális nacionalizmust, a populista gazdaságpolitikát és a magas szinteket is átható korrupciót.”

Hangsúlyozták: döntései emelték a vidéki életszínvonalat, amely fő szavazóbázisának számít, de nem késlekedett a bevándorlókkal, legutóbb az LGBTQ-személyekkel szembeni félelmeket gerjeszteni sem. Az ukrán-orosz konfliktusban a semleges béketeremtő szerepét öltötte magára, írják, de zömében Putyin oldalán foglalt helyet. Hozzátették: nem csatlakozott a Nyugat-Európai erőfeszítésekhez Ukrajna fegyverekkel való megsegítéséhez és ellenállt az orosz energia szankcionálásának is.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 212 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már csak az a kérdés, hogy az amerikai demokrácia hova süllyed.

Ott a töredék szavazatok elvesznek .
Az angolszász választási rendszert soha nem tartottam demokratikusnak, mégsem beszéltem bele az életükbe.

A kormánypárti szavazókkal mi a tervetek? Ugyanis mi is itt vagyunk:-)

No igen, a 2020-as amerikai választás után inkább maradnának csendben, visszaéltek a szavazási listákkal, a szavazógépekkel, a levélszavazatokkal, a szavazatok számlálásával, a később győztes párt összefogott a médiával, a szakszervezetekkel, az ipartestületekkel, hogy előre felkészítsék a közvéleményt, hogy hogyan érdemes szavazni, és hogy miért nem kell fennakadni, az esetleges visszaélésekről szóló híreken. Még jó, hogy eszembe juttatták.

Látjuk, hogy Magyarország is megérett már az amerikai demokrácia exportra.....de azért kérdezem, mi köze van Amerikának ahhoz, ami nálunk történik, a magyar emberek életéhez, döntéseihez. Az oroszok annak idején kifinomultabban kezeltek bennünket gyarmatként......

Ugyan van aki szerint a népet kell leváltani.
A Jámbor félék lámpavasat is emlegettek már. Lehet, hogy ilyesmi tervük lenne.....

Emlékszem, miket írtál a választás előtt:-) most is így legyen igazad:-))))

Az igaz, hogy baromi nehéz ciklus lesz. A háború következményei miatt, az EU hülye szankciói miatt sok gebasz lesz: energiahiány, áruhiány (élelmiszerhiány is), megugró infláció, elértéktelenedő nyugdíjak; az energiahiány miatt bezáró üzemek, azaz megint nőni fog a munkanélküliség.
És hiába lesz ugyanez mindenütt az EU-ban, a moslék ezt mind Orbánra fogja kenni. Te már el is kezdted. Ez azt jelenti, hogy egy picivel okosabb vagy, mint a moslékos főnökeid, ők még csak ezután adják ki az ilyen irányú harci parancsot.

Igen. A magyar rendszer sokkal többet kedvez a vesztesnek, mint a brit vagy francia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés