Történelmi győzelmet aratott a jobboldal

2022. április 5. 17:46
Elemzők szerint a miniszterelnök-jelöltek személyisége is nagyban befolyásolta a választást.

A XXI. Század Intézet az országgyűlési választások kapcsán választásértékelő rendezvényt tartott, amelyen a választást megelőző közvélemény-kutatások pontossága, a kampány, valamint az eredmények értékelése volt a középpontban.

A rendezvény kerekasztal-beszélgetése során Deák Dániel moderálása mellett Barthel-Rúzsa Zsolt, Hann Endre, Mráz Ágoston Sámuel és Závecz Tibor osztották meg gondolataikat egymással, akik mindannyian egyetértettek abban, hogy

a közvélemény-kutatók nem látták, hogy valójában nem pártprogramok, hanem a miniszterelnök-jelöltek személye fogja eldönteni a választást.

Erősebb volt a békepárti narratíva

Emellett annak is döntő jelentőséget nyilvánítottak, hogy

a Fidesz békepártisága sokkal erősebb narratívának bizonyult az ellenzék Nyugat–Kelet narratívájánál.

Mindennek fényében a Fidesz–KDNP sorozatban negyedik kétharmados győzelme egyre inkább arra enged következtetni, hogy egy olyan új politikai modell jött létre a nemzeti blokk formájában, amelynek keretében az Orbán Viktor vezette jobboldal nemzeti alapon képes integrálni a társadalmat. A nemzeti blokk modelljének inherens része, hogy bizonyos szociális, gazdasági és kulturális intézkedések terén a kormány képes kiterjeszteni támogatottságát a saját szavazótáborán kívül eső társadalmi rétegekre is.

A miniszterelnök-jelöltek személyisége is befolyásolta a választók döntését

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője a beszélgetés elején kifejtette, hogy meglátása szerint

az ellenzék vízióhiánya mellett, a mozgósítási versenyben való alulmaradásuk tekinthető a megsemmisítő vereség legfőbb okának.

Amíg az ellenzék Nyugat–Kelet narratívája nem volt képes az ellenzéki bázison túlterjedni, addig a Fidesz békepártisága integráló erőként képes volt erre.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a két oldal narratívája közel sem volt egyformán erős, hiszen Orbán Viktor elkötelezett nyugati szövetségesei mellett, az orosz agressziót elítélte, ez pedig egyértelművé tette az ellenzéki narratíva mesterkélt mivoltát. Véleménye szerint

a közvélemény-kutatók azt a nagyon egyszerű dilemmát nem látták előre, hogy valójában a miniszterelnök-jelöltek személyisége fogja eldönteni a választást.

A Jobbikosok egy része is a Fideszre szavazott

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója kulcsfontosságúnak ítélte meg a választás kimenetelében, hogy az egykori Jobbikosok egy része Fideszhez és a Mi Hazánk Mozgalomhoz vándorolt át.

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese úgy vélekedett, hogy

az emberek a háború és béke mellett arra is szavaztak, hogy Orbán Viktort vagy Márki-Zay Pétert tartják meg alkalmasabbnak az ország vezetésére.

Mráz Ágoston szerint egyenesen versenyelőnnyé vált a miniszterelnök tapasztalata a háborús helyzetben.

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mind a két politikai oldalnak volt arca, ezek voltak Orbán és Márki Zay. Orbán önmagát, a Fideszt képviselte, Márki Zay pedig nagy dumával, de döcögős gondolatokkal Gyurcsány strómanja volt.

Az ellenzék nem tudott leszokni arról, hogy feltétel nélkül az ellenkezőjét mondja annak, amit a kormány mond. Ez már a járvány idején sem tett jót nekik, de a háborús helyzetben visszaütött a feltétlen, nyugat irányú szervilizmusra alapozott dumájuk, amellyel akár számunkra káros következménnyel járó döntéseket is szorgalmaztak.

A beígért jogállamisági eljárás, ennek feltétlen támogatása szintén nem tett jót az ellenzéknek. Nem működött az, hogy akkor lesz pénz, ha őket válasszuk, mondhatom úgy, hogy minket nem lehetett kilóra megvenni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés