Péterfalvi Attila: A Messengerből gyűjthettek adatokat a baloldal sms-kampányához

2022. március 31. 10:57
A NAIH elnöke szerint azért vet fel adatvédelmi aggályokat az ügy, mert az üzenetek csupán telefonszámokat tartalmaznak, azt nem lehet tudni, hogy ki a telefonszámokat használó adatkezelő.

„Több panasz is érkezett az Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) a baloldal által indított sms-kampány miatt” – mondta el Péterfalvi Attila a Kossuth Rádió Krónika című műsorában csütörtökön. A NAIH elnöke úgy fogalmazott, 

azért vet fel adatvédelmi aggályokat az ügy, mert az üzenetek csupán telefonszámokat tartalmaznak, azt nem lehet tudni, hogy ki a telefonszámokat használó adatkezelő. 

Péterfalvi  szerint semmilyen szabálynak nem felel meg az üzenet.

Ráadásul olyan panaszokat is kaptunk, ahol a panaszos – csatolva az sms-t – kifejti, hogy őt olyan becenéven szólították meg, amelyet a Messengeren használ – említette meg.

„Nagy valószínűséggel az adatkezelés között nem a nyilvános telefonkönyv adatállománya áll” – tette hozzá. 

A DatAdat – amely a baloldal sms kampánya mögött állhat – egy Bajnai Gordon és egykori titokminisztere, Ficsor Ádám által működtetett adatgyűjtő cég, amiről nemrégiben az Index írta meg, hogy offshore háttérrel rendelkezhet, a baloldali kampányokban begyűjtött adatokat pedig Észtországban kezelhetik, a balti állam ugyanis híres arról, hogy nem ellenőrzik olyan szigorúan az uniós GDPR előírásainak való megfelelést. 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

+1

Ezt a vasat ütni kell kőkeményen. Én is azt tapasztalom, hogy erre érzékenyek az emberek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés