Jelentős választási csalást követhetett el a baloldal

2022. március 31. 07:46

Illegális adatbázis segítségével hajthatták végre azt a mozgósító kampányt, amelynek keretében egymillió, névre szóló SMS-t küldtek ki.

2022. március 31. 07:46
null

A rendszerváltás óta a legnagyobb és a legtöbb embert érintő választási csalás során körülbelül egymillió embert értek el a baloldali kampányközpont működtetői – értesült a Mediaworks Hírcentruma. 

Egymillió célpont

A Hírcentrum információi szerint  a szolgáltatók és a hatóságok közös vizsgálatából kiderült, hogy egy közbeiktatott cégen keresztül gyakorlatilag az ország lakosságának tizedét, mintegy egymillió embert elérő SMS-kampányt a Bajnai Gordon volt szocialista kormányfő és titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám által kiépített DatAdat csoport osztrák leánycége rendelte meg. Ugyanez a cég biztosította a művelethez szükséges hatalmas adatbázist is. 

Úgy tudni, az illegális úton beszerzett adathalmaz Facebook-profilokból letöltött, nevekkel összekapcsolt telefonszámokból, illetve banki és kereskedelmi adatbázisokból kinyert elérhetőségekből áll. 

Az üzeneteket nem célzottan a szimpatizánsoknak küldték, hanem targetálás nélkül minden rendelkezésre álló telefonszámra. Ezért történhetett meg, hogy még a kormány egyes tagjai, jobboldali közszereplők és újságírók is kaptak mozgósító SMS-t az elmúlt napokban. 

Elbizonytalanítás és mozgósítás

A Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozó informatikai szakértő úgy látja, olyan akcióról van szó, amely során nem válogattak a célszemélyek között. A cél egyértelműen mennyiségi volt, azaz a minél nagyobb számú választópolgár elérését tartotta szempontnak a baloldali kampánystáb vezetői köre. 

A szakértő arról is beszélt, hogy a DatAdat által kivitelezett precíziós akciók nem újkeletűek. Céljuk, hogy személyre szabott üzenetek segítségével olyanokat tartsanak otthon a választások napján, akik bizonyosan a kormányoldalt erősítenék, illetve azokat a szavazókat mozdítsák meg, akik a baloldalra húzhatják az ikszet. A közösségi médiumokon keresztül tehát főként a bizonytalan választókat veszi célba. 

Tiltott kampányfinanszírozás a háttérben?

A Mediaworks Hírcentrum összegzése alapján a Bajnai Gordonhoz kötődő DatAdat csoportról az elmúlt időszakban már kiderült, hogy körülbelül tucatnyi országban, köztük Bulgáriában és Észak-Macedóniában is befolyásolták a politikai folyamatokat. Úgy tudni, éppen az adathalász cég dönthette el ősszel a baloldali előválasztást Márki-Zay Péter javára, de a baloldali miniszterelnök-jelölt ebédjét is a vállalkozás fizette egy vecsési kampányrendezvényen. Utóbbi tiltott kampányfinanszírozásnak minősülhet. 

A DatAdat külföldi szakemberei Ausztriában dolgoznak a magyar kampány befolyásolásának. Ennek részeként álprofilokat hoznak létre a közösségi oldalakon és bérkommentelőket is fizetnek annak érdekében, hogy a baloldali tartalmak elérését segítsék ezeken a platformokon. A DatAdat tulajdonosi köre az amerikai Demokrata Párt baloldali, progresszív ágánál kiépített kapcsolatrendszerét felhasználva profilozza a választókat, ami akár az április 3-i országgyűlési választásokba való külföldi beavatkozás gyanúját is felvetheti. 

A cégháló finanszírozási háttere egyébként átláthatatlan, akár offshore hátterű cégekkel is kapcsolatba hozható.

Nyitókép: montázs / Mandiner

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfogulatlan
2022. március 31. 14:37
Mást sem hallok, mint a kormány fel van készülve minden galádságra. Akkor???? Jóreggelt!!
Coccothraustes
2022. március 31. 09:46
Figyu! Aki a moslékellenzékre szavaz, az adóemelére, megszorításokra, tízzeres rezsiemelésre, áremeésre, elrabolt földekre, bolsimilliárdosokra, és a családok brutális megadóztatására adja a voksát.
Coccothraustes
2022. március 31. 09:46
A kokainbiznisz finanszírozza a baloldali maffiagépezetet.
Coccothraustes
2022. március 31. 09:45
Mocskos, csaló, moslékellenzék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!