Nem tudni, kik finanszírozzák a baloldal kampányban is közreműködő DatAdatot

2022. március 28. 16:53

Zavaros pénzügyi háttere van az ellenzéki kampányban is közreműködő, Bajnai Gordonhoz köthető adathalász cégnek.

2022. március 28. 16:53
null

Mint arról mi is beszámoltunk, Márki-Zay Péter a Bajna Gordonhoz köthető DatAdat Professional Kft. nevére kérte a számlát egy vecsési étteremben, azt követően, hogy ő és kampánycsapata ott étkeztek egy helyi rendezvény után.

Arra a három kérdésre, miszerint 

„Miért Bajnai Gordonék cége állta a vecsési számlát, és milyen egyéb költségeit fizetik még az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek a kampány során?

Mivel magyarázzák, hogy a DatAdat Professional Kft. fizette a számlát, amikor elvileg Márki-Zay Péter kampánya a cég megrendelője, így logikusan éppen nekik kellene fizetniük Bajnaiéknak?

Nyilvánosságra hozzák-e, és ha igen, mikor, hogy pontosan milyen munkákat és mennyiért végzett el a DatAdat Márki-Zay Péter kampányának?”

Márki-Zay ezzel kapcsolatban csak annyit mondott„nem tudtam, de nagyon örülök nekik, hogy ők fizették az ebédünket”.

Zavaros finanszírozás

Az Index birtokába került felvételen Ficsor Ádám, Bajnai Gordon volt titkosszolgálati minisztere és jelenlegi datadatos üzlettársa a következőket mondta:

Tulajdonképpen én egy tulajdonos vagyok. Vannak tulajdonostársaim, és van befektetőnk, egy kockázati alap, amely befektet a vállalatba”.

Panamai offshore-kapcsolatok

A Datad.at nevű osztrák leányvállalatnál Ficsor Ádám tulajdonostársai közül az egyik Molnár István, aki részvényese és igazgatósági tagja is a cégnek. A férfi egyben a Sea Manager LTD magyarországi képviseletére jogosult személy is, ami egy Gibraltáron bejegyzett cég, amelynek tényleges tulajdonosa a Nimrod Nominees Limited nevű vállalat, amely viszont az adóparadicsomként elhíresült Belize-ben van bejegyezve.

Ez a vállalat több tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató, úgynevezett fedőcéget – Vulper Limited, Storm Media International Limited, Andromeda Consultants Limited, Blue Horseshoe ACS Limited – is birtokol. Ezek közül a fedőcégek közül kettőnek korábban az a Tosca Nominees nevű vállalat volt a tulajdonosa, amely a Panama-akták néven elhíresült botrány során lepleződött le. A Tosca korábban 116 céget hozott létre és irányított az Egyesült Királyságban.

A Tosca Nominees egy Research Consultants Limited S.A. nevű panamai vállalat társtulajdonosa is a Cheswick Inc. és az Eastshore Inc. nevű cégekkel együtt, amelyek irodája megegyezik Mossack Fonseca & Co. irodáinak címével.

A Panama-akták néven elhíresült botrányban érintett Mossack Fonseca & Co. neve onnan ismert, hogy az ügyvédi iroda alapítványokat hozott létre annak érdekében, hogy elrejtse kliensei vagyonát. A Mossack Fonseca & Co. valósnak hangzó, de hamis neveket használt, mint például a Faith Foundation és a Brotherhood Foundation, ami hitelességérzetet adott, miközben az átutalásokat adományként álcázhatták. Így ügyfelek százainak vagyonának elrejtésében segédkezett a jogi cég.

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tematik
2022. március 29. 12:25
"Nem tudni, kik finanszírozzák a baloldal kampányban is közreműködő DatAdatot" Dehogynem. Csak nem fáról-fára haladva kell keresni az erdőt, Cégről-cégre haladás helyett a céghálót szövő pókot kell keresni.
Házam Hazája
2022. március 28. 20:53
"A nukleáris létesítmény súlyosan megsérült az ágyúzás következtében Szombaton ISMÉT ÁGYÚZTAK EGY NEUTRONFORRÁSÚ NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNYT HARKIVBAN, és súlyosan megsérült - közölte az ukrán állami nukleáris szabályozási felügyelet. Az ukrán nukleáris felügyelőség azt mondta, hogy nem tudja felmérni a kár mértékét, illetve a nukleáris és sugárbiztonságra gyakorolt hatását, mivel a térségben heves harcok zajlanak. A LÉTESÍTMÉNY A HARKOVI FIZIKAI ÉS TECHNOLÓGIAI INTÉZET RÉSZE, ÉS RADIOIZOTÓPOKKAL KAPCSOLATOS KÍSÉRLETI KUTATÁSOKAT VÉGEZ ORVOSI ÉS IPARI CÉLOKRA. Korábban orosz lövedékek érte a hónap elején." Jójó! De mit keres az ott egy nagyvárosban?
Házam Hazája
2022. március 28. 20:46
Hát a befektetők! Ez olyan nehéz kérdés?
vip era
2022. március 28. 19:18
Bajnai Gordon hasonlít a Kengyelfutó gyalogkakukk mese farkasához.Állandóan intrikál próbálkozik,a végén mindig megszégyenülve hoppon marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!