„Úgy néz ki, mintha Orbán csinálta volna” – Márki-Zay nem hisz a Mediánnak, pedig októberben a felmérésükre hivatkozva bírta visszalépésre Karácsonyt

2022. március 31. 7:39
Nagyot változott a világ fél év alatt.

A Fidesz győzelmét jósolja a Medián – írtuk szerdán. A cég mandátumbecslése alapján a kormánypártok 128, az ellenzék pedig 71 helyet szerezne a parlamentben. A felmérésre tegnap esti pécsi fórumán – ahol azt az elhíresült kijelentést tette az ukrajnai háború kapcsán, hogy „a fiataloknak a vér fontosabb, mint az olaj” –  reagált Márki-Zay Péter.

A baloldali miniszterelnök-jelölt eddig sem arról volt híres, hogy túlzottan megértően vagy önkritikusan viszonyulna a Fidesz-előnyt jelző kutatásokhoz, így nem volt meglepő, hogy szerdán is erősen reagált.

Mint mondta,  hetekkel ezelőtt megjósolta, hogy az emberek „ellenzékinek tűnő forrásból” is olyan híreket fognak kapni, amik a kedvüket szegik, amik arra próbálják rávenni, hogy maradjanak otthon, vagy szavazzanak az esélytelen kispártokra, mert úgyis a Fidesz marad.

Szerinte a következő három napban is sokszor lehet majd ilyeneket hallani.

Ha Orbán Viktor tervezte volna ezt a kutatást, és hogy mikor és hol jelenik meg, pontosan ugyanezt csinálta volna. És ami úgy néz ki, mintha Orbán Viktor csinálta volna, azt sokszor tényleg Orbán Viktor csinálja” – fogalmazott Márki-Zay, aki így szólt a jelenlévő szavazókhoz: „semmi ne tántorítsa el Önöket, hogy küzdjenek a szabadságukért”. „Mintha az életük múlna rajta, mert az életük múlik rajta” – mondta a közönségének Márki-Zay, aki a Facebookra is kiírta, hogy őket nem törik le azok a közvélemény-kutatások, „amelyek megpróbálják visszavetni az önbizalmunkat, és kishitűséget próbálnak terjeszteni az ellenzéki szavazók táborában”.

Márki-Zay Medián-kritikája nemcsak azért érdekes, mert ez a cég volt az, amely a 2018-as választások előtt pár nappal megjósolta a kétharmadot, hanem azért is, mert októberben az ellenzéki előválasztás két fordulója között éppen a Medián kutatásaira hivatkozott, miközben Karácsony Gergellyel arról tárgyalt, hogy lépjen vissza a javára.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Makinak speciális IQ-mentelmi joga van. Személyesen Orbán Viktor adta neki.

"
Márki-Zay nem hisz a Mediánnak, pedig októberben a felmérésükre hivatkozva bírta visszalépésre Karácsonyt
"

Teljesen abszurd volt a Mediánra hivatkoznia. Épp túl voltak az előválasztás első fordulóján, megvoltak az eredmények, Karácsony lett a második. Miféle közvéleménykutatás tromfol egy friss választási eredményt?

Másrészt meg akkor is az volt a helyzet, hogy ahány közvéleménykutató, annyiféle eredmény.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés