Lengyelország 2023-tól nem vásárol többé orosz olajat

2022. március 30. 11:42
Morawiecki Németországot is bírálta, amiért „messzemenő visszafogottságot” tanúsít az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók terén.

A lengyel kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az év végéig az ország függetlenné váljon az orosz kőolajszállításoktól – jelentette be szerdai sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. „Bemutatjuk az európai viszonylatban a legradikálisabb tervet az orosz kőolajtól való függetlenedésre, mégpedig ez év végéig” – jelentette ki Morawiecki.

Orosz energiafüggőség

Lengyelország  kőolajbehozatala Oroszországból az utóbbi években fokozatosan csökkent, 2021-ben a szükségletek több mint 63 százalékát fedezték orosz forrásokból. A Rosznyeft orosz kőolajvállalattal kötött hosszútávú szerződés idén decemberben jár le, egy másik, a Tatnyeft orosz olajipari társasággal kötött szerződés pedig 2025-ig érvényes.

A Morawieckivel együtt a szerdai sajtóértekezleten felszólaló Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami üzemanyag- és energiaszolgáltató nagyvállalat vezérigazgatója elmondta: „készen állnak minden forgatókönyvre” a Tatnyefttel kötött szerződésnek „vannak olyan elemei, amelyek bizonyos lehetőségeket nyújtanak”.

Morawiecki  megerősítette: Lengyelroszág betiltja az orosz szén behozatalát a kabinet által kedden elfogadott és a parlament elé terjesztet tervezet értelmében – az intézkedés legkésőbb májusban lép hatályba. Lengyelország tavaly 8 millió tonna, főként a háztartások fűtésére szánt szenet importált Oroszországból, ez a szénfelhasználás 12 százalékát tette ki.  

Morawiecki megerősítette azokat a korábbi terveket is, melyek szerint Lengyelország az év végéig teljesen függetlenedik az orosz földgázszállításoktól is. Ezt lehetővé teszi az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgázt Lengyelországba juttató Baltic Pipe-vezeték októberre tervezett üzembe helyezése, valamint a balti-tengeri Swinoujsciében működő, egyebek között katari és amerikai cseppfolyós gázt (LNG) fogadó kikötő bővítése.

A lengyelek adók kivetését javasolják az orosz energiahordozókra

A kormányfő a sajtóértekezleten elmondta: arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy az Európai Unión belüli „igazságos kereskedelem” érdekében vessen ki adót az orosz energiahordozókra, amelyet az orosz import mellett kitartó uniós tagállamok fizetnének. Ebben a vonatkozásban Morawiecki Németországot bírálta, amiért „messzemenő visszafogottságot” tanúsít az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók terén.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Lengyel miniszterelnöki hivatal/Krystian Maj

Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Duma - és nem az orosz.

"A lengyelek adók kivetését javasolják az orosz energiahordozókra"

No, ez nem olyan egyszerű.

Mocskos háborús uszító, bűnös lengyelek, dögöljetek meg, a nagykövetüket küldjétek haza, elég lesz ha marad a portás. A németek és az oroszok ismét feloszthatnák már őket.

A háborús uszító lengyel nem lehet a barátunk. Már Hitler idején is hőzöngtek a lovaskatonákkal, akkor is cserben hagyták őket nyugati barátaik, most is csak lábtörlőnek valók, az orosz maci izgatására. Mocskosak, hogy megadóztatnák a hozzánk érkező orosz gázt. Ha mennek az oroszok, hozzánk ne meneküljenek........

Ha netán nyerne, a Moslékkormány nyilván k.va népszerű lesz ha ezt meglépi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés