Nem járhatnak együtt vidámparkba a nők és a férfiak Kabulban

2022. március 27. 14:33
Szerdán a tálib vezetés további intézkedésig meghosszabbította a lányok középfokú oktatásának tilalmát, ami tanárok, diákok és nőjogi aktivisták tiltakozását váltotta ki az országban.

A tálib erkölcsvédelmi minisztérium vasárnap elrendelte, hogy az afgán fővárosban, Kabulban ezentúl a vidámparkokban nemek szerint el kell különíteni a látogatókat, ami azt jelenti, hogy a családok többé nem járhatnak együtt ezekbe a létesítményekbe. A minisztérium által közzétett beosztás szerint nők vasárnaptól keddig látogathatják a Kabulban és a környező területeken lévő, csúszdákkal és játékokkal felszerelt parkokat, ha iszlám hidzsábot (a muzulmán nők arcát és testét elfedő lepelt) viselnek. Férfiak pedig csak szerdától szombatig léphetnek be a vidámparkokba.

A tálib kormány egyre több korlátozást vezet be a közéletben. Csütörtökön arra utasították a légitársaságokat, hogy a jövőben ne engedjenek nőket férfi kísérő nélkül repülővel utazni. Pénteken a kabuli nemzetközi repülőtéren több tucat nőt akadályoztak meg abban, hogy férfi kísérő nélkül repülőgépre szálljon. Szerdán a tálib vezetés további intézkedésig meghosszabbította a lányok középfokú oktatásának tilalmát, ami tanárok, diákok és nőjogi aktivisták tiltakozását váltotta ki az országban. Több ország és nemzetközi szervezet felszólította a tálibokat, hogy haladéktalanul vizsgálják felül döntésüket.

„A nemi apartheid Afganisztánban ijesztő ütemben fokozódik” – írta Heather Barr, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet korábbi vezető Afganisztán-kutatója a Twitter közösségi oldalon a szélsőségesek újabb döntésére reagálva.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Semmi meglepetés, a tálibok ilyenek. Szaúd-Arábia sem a női jogok élharcosa.

Nagyon helyes. A koedukált vidámpark a sátán műve. Olyan mint a koedukált törökfürdő.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés