Huszonkét éve visszavonult NATO-parancsnokkal konzultált Márki-Zay Péter

2022. március 24. 8:43
A miniszterelnök-jelölt a beszélgetés után megerősödött abban a hitében, hogy Magyarország biztonságát a NATO garantálja.

A választás előtt 10 nappal kétségbeesetten igyekszik bizonygatni Márki-Zay Péter, hogy korábbi félreérthető nyilatkozatai ellenére nem küldene, még NATO-kötelében sem magyar katonákat az ukrajnai háborúba.

Ismert: Márki-Zay február közepén Gulyás Márton műsorában jelentette ki: támogatná Ukrajna felvételét a NATO-ba, és

szerinte Magyarországnak olyan hűségesnek kellene lennie a NATO-hoz, mint amennyire a románok.

Elmondta: amennyiben a NATO úgy dönt, akár katonai segítséget is adna Ukrajnának. Márki-Zay azóta a „ha a NATO úgy dönt” kitétellel indokolja, hogy az ő miniszterelnöksége esetén nem sodródna bele Magyarország a konfliktusba, de a legutóbbi felmérések szerint az emberek inkább Orbán Viktor békét hangsúlyozó álláspontjával értenek egyet. 

Most Márki-Zay egy volt NATO-főparancsnokkal, Wesley Clark tábornokkal „konzultált”:

A beszélgetés is megerősített abban: Magyarország biztonságát a NATO garantálja, amíg erős a NATO szövetség, addig Magyarország határain kívül tartható a háború. A tábornoknak is elmondtam: kormányváltás esetén nem megy magyar katona Ukrajnába, a magyar katonák az országon belül védik Magyarország biztonságát. A NATO sem kíván katonákat küldeni, vagyis amikor mi a NATO szövetség erősítése mellett érvelünk, akkor a béke és biztonság garantálását akarjuk” – kommentálta Márki-Zay a beszélgetést.

Az egyetlen probléma, hogy Clark tábornok 2000-ben visszavonult, tehát 22 éve nincs döntési pozícióban. Wikipédia-oldala szerint azonban a civil életben továbbra is aktív maradt: lelkes támogatója volt a Demokrata Pártnak a 2000-es évek elnökválasztási kampányaiban,

2015-ben pedig Victor Ponta akkori román kormányfő mellett vállalt katonai tanácsadói állást.

Ezek fényében nem meglepő, hogy – mint Márki-Zay írja – „Clark is utalt arra, hogy Orbánt a nyugati világban Putyin-bábként tartják számon, és visszatetszést kelt az a hintapolitika, amellyel évek óta gyengíteni, bomlasztani akarja a miniszterelnök Magyarország európai és transzatlanti kapcsolatrendszerét”.

Eközben a héten NATO-csúcs zajlik, Joe Biden amerikai elnök is megérkezett Európába. Orbán Viktor szerint veszélyes javaslatok vannak a NATO-csúcs asztalán, mivel vannak olyan tagállamok, amelyek felvetették, hogy légtérzárat kellene létrehozni Ukrajna felett, a kormányfő szerint azonban „a NATO azonban egy védelmi szövetség”, a NATO-nak tehát nem dolga katonai akciókba bonyolódnia a NATO területén kívül. 

„Magyarország álláspontja világos: sem katonákat, sem fegyvereket nem akar küldeni a NATO területén túlra” – húzta alá a miniszterelnök.

Nyitókép: Facebook

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés