Az ukrajnai gyermekek mintegy fele kényszerült elhagyni az otthonát a háború miatt

2022. március 24. 13:47
Az UNICEF közleményéből az is kiderült, hogy mintegy kétmillióan már az országhatárt is átlépték.

„Az ukrajnai háború egy hónapja alatt 4,3 millió gyermek, az ország 7,5 milliósra becsült kiskorú lakosságának több mint fele kényszerült menekülni” – írta közleményében az UNICEF. 

A határt körülbelül 1,8 millió gyermek lépte át, a szomszédos országokban keresve menedéket a harcok elől.

A többiek az országon belül próbáltak biztonságba jutni.

Második világháború óta nem látott menekülthullám

Az ENSZ Gyermekalapját vezető Catherine Russell elmondta:

a második világháború óta alig akadt példa arra, hogy a gyermekek ilyen gyorsan és nagy számban kényszerüljenek menekülésre. Hozzátette: a háború tartós következményekkel járhat a jövendő nemzedékek számára. 

„A borzalmas és szűnni nem akaró erőszak a gyermekek biztonságát, jólétét és az alapvető szolgáltatásokhoz történő  hozzáférését fenyegeti”

– jegyezte meg Russell. 

Több mint 80 gyermek vesztette már életét

A konfliktus kezdete óta legalább 81 gyermek vesztette életét és 108 sebesült meg az ENSZ emberi jogi főbiztosságának legfrissebb, szerdán közzétett jelentése szerint. A főbiztosság attól tart, hogy a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek.  

A háború a polgári infrastruktúrát is pusztította, és sok helyütt ellehetetlenítette a hozzáférést az alapvető szolgáltatásokhoz. Mintegy 1,4 millió ember maradt ivóvíz nélkül az országban. 

Az UNICEF úgy tudja, hogy több mint 450 ezer, 6 és 23 hónap közötti gyermeknek van szüksége élelmezési támogatásra. Emellett csökkent a beadott gyermekkori védőoltások száma, főként a kanyaró és a járványos gyermekbénulás esetében, ez pedig gyorsan járványok kialakulásához vezethet a túlzsúfolt területeken. 

A gyermekeknek békére és védelemre van szüksége

„A gyermekeknek békére és védelemre van szükségük, mégpedig azonnal”

– hangsúlyozta Russell.

„Szükségük van a jogaikra. Az UNICEF továbbra is azonnali tűzszünetet és a gyermekek védelmét követeli. A kórházakat, az iskolákat és a civileknek otthont adó épületeket is magában foglaló kritikus infrastruktúra nem válhat támadások célpontjává” – hangsúlyozta a tisztségviselő. 

Az UNICEF és partnerei humanitárius segítséget nyújtanak a gyermekeknek Ukrajnában és a szomszédos országokban. A szervezet kilenc ukrajnai régió 49 kórházába – köztük Kijevbe, Harkivba, Dnyipróba és Lvivbe – szállított orvosi eszközöket, valamint vízzel és higiéniai termékekkel látja el az ostromlott lakosságot.

(MTI)

A nyitóképen háború elől menekülők a záhonyi vasútállomáson. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már az ukrajnai mesterséges éhínségben a Holodomorban is rá járt a rúd a gyerekekre. A 7 millió áldozatból 3 millió volt gyerek (Kun Miklós közlése)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés