Ajánlóíveket fényképeztek le Fricsovszky-Tóth Péterék

2022. március 14. 9:20
Írta: Nagy Gábor
A Márki-Zay Péter cégeltüntető bizalmasa által is gründolt Üllő Te Vagy Egyesület kétes ügyét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálta ki.
Nem lehet gond az ajánlásokkal. De azért minden egyes ívet lefotóztunk, mielőtt leadtuk. Ha esetleg „csoda” történne

– fogalmazott egy 2019-es Facebook-hozzászólásban Fricsovszky-Tóth Péter, a szivárványkoalíció Pest megye hetes számú egyéni választókörzetében induló országgyűlési képviselőjelöltje. A cégeltüntetési ügybe keveredő politikus 2019-ben is megmérettette magát, akkor Üllő polgármesterjelöltjeként, de csupán a Pest megyei település képviselő-testületéig jutott. Jelenleg is ott dolgozik.

Mint arról az Origo beszámolt, a Fricsovszky-Tóth által is gründolt Üllő Te Vagy elnevezésű egyesület képviselője, Nagyné Prém Szilvia az önkormányzati választásokat megelőzően azzal büszkélkedett a közösségi oldalon, hogy Üllőn is megszületett az „első ellenzéki összefogás”.

Nem sokkal később egy fényképet is megosztott, amelyen az immár baloldali parlamenti képviselőjelölttel egy kávé mellett várták az ajánlásgyűjtés eredményét. Fricsovszky-Tóth e poszt alá kommentelt, és bár többen felhívták a figyelmét,

hogy a hatályos jogszabályok szerint tilos az ívek másolása, így az azon szereplő adatok rögzítése,

a baloldali politikus azzal próbálta magát kivágni, hogy pusztán a választási csalás veszélye miatt készített a választók személyes adatairól.

Hatósági vizsgálat

Még az októberi voksolások előtt bejelentéssel fordultak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságához (NAIH) az Üllő Te Vagy Egyesület ajánlásgyűjtése során felmerülő aggályos adatkezelés miatt.

A Mandiner.hu birtokába került dokumentumból kiderült, a hatóság megvizsgálta, hogy Fricsovszky-Tóthék szervezete milyen szerepet töltött be a jelöltek ajánlásainak gyűjtése során; hogy a gyűjtés során és azt követően kik fértek az ívekhez és az azokon szereplő adatokhoz; milyen iránymutatást, utasítást adtak aktivistáiknak; s hogy Fricsovszky-Tóth fényképkészítése milyen célból és jogalap alapján történt.

A hatóságnak küldött válaszában az ellenzéki politikus válaszában jelezte, az ajánlóívekhez, illetve az azokon szereplő személyes adatokhoz az aktivisták és az Üllő Te Vagy elnöksége fért hozzá. Elismerte, aláírásgyűjtőik kaptak oktatást a Soros Györgyhöz is köthető Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnevezésű jogvédő egyesülettől.

Facebook-kommentjéről viszont nem volt hajlandó tájékoztatást adni, a NAIH eljárását politikai nyomásgyakorlásnak titulálta.

Mindezek ellenére a NAIH eltekintett az eljárás indításától.

Indoklásukban viszont leszögezték, hogy az Üllő Te Vagy válaszai nem voltak kielégítőek, hogy Fricsovszky-Tóth a hatóság felhívása ellenére nem adott tájékoztatást az adatkezelés körülményeiről, s hogy a politikus saját maga által tett nyilatkozatát (lásd: Facebook-hozzászólása) letagadta, amely a jogellenes tevékenység bizonyítéka.

A választások során felmerült adatkezelési problémákról egy ajánlást küldtek ki az egyesület részére.

Cégeltüntetési ügyek

Amint azt a Mandiner.hu megírta, Fricsovszky-Tóth köztartozásokkal terhelt vállalkozásaitól épp az előválasztási procedúrát megelőzően szabadult meg. Egyik érdekeltségét, a „kényszertörlés alatt álló” Sigma Bt.-t az önkormányzati választás évi nyilatkozatában nem tüntette fel, amely jogszabályba, mi több: az ellenzék által felállított a feddhetetlenségi nyilatkozatban szereplő elvekkel is ütköző.

DroneHouse Kft. elnevezésű cége ellen több NAV-végrehajtás is történt. Csakúgy, mint az S-Fleet Solution Kft. vállalkozás ellen, amelytől a DroneHouse-hoz hasonlóan a baloldali képviselőjelölt az előválasztási megmérettetés előtt vált meg. A cégtemetőbe „teleportált” vállalkozást egy vajdasági lakhellyel bíró magánszemélynek, egy bizonyos V. Alfrédnek adta el. Csakhogy

sem az új tulajdonos címére – amely jelen tudomásunk szerint nem létezik –, sem V. Alfréd személyére nem bukkantunk.

Fricsovszky-Tóth kétes cégügyeiről tudott a baloldali pártelit, beleértve Márki-Zay Pétert, aki még egy levelet is kapott arról, hogy a vecsési jelölt hiányos vagyonnyilatkozatain, homályos üzleti múltján túl iskolai végzettségével is lehetnek problémák.

Nyitókép: Facebook

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés