„Mindenkire lőnek” – tudósítónk jelenti Kijevből

2022. március 7. 12:11
A front közeledtével Kijevben egyre fogy az élelmiszer, közben az oroszok mindenre lőnek, ami mozog – a tudósítókra is. Hölvényi Kristóf jelentése az ukrán fővárosból!

Fotók: Hölvényi Kristóf

 

A front félreérthetetlen közeledtével az ukrán főváros, Kijev egyre nyomasztóbb hellyé válik. A város utcái teljesen kihaltak, az ott maradt lakók már csak az alapvető élelmiszerek beszerzésére lépnek ki házaikból – idézi fel kijevi tudósítónk, Hölvényi Kristóf a telefonban.

A polcok sok helyen már üresek,

mivel a logisztikai rendszer gyakorlatilag összeomlott,

az élelmiszer-szállítmányok pedig nem jutnak be a városba. Kijev talán egyetlen nyitva tartó bárjában, a Boano Vista Social Barban viszont egyelőre még van kiszolgálás – itt szoktak összegyűlni a nyugati tudósítók is.

Boano Vista Social Bar. Fotó: Hölvényi Kristóf

Önkéntes katona pihen egy kijevi lépcsőházban. Fotó: Hölvényi Kristóf

Kijev környékén három irányból halad a front, az oroszok északi, keleti és nyugati irányból is közelítenek.

A rakéták a város belsőbb részében található célpontokat is el-elérik,

például a kijevi gyermekkórház épületét is.

Ez Ukrajna legnagyobb gyermekkórháza – mondja Kristóf –, több mint hétszáz ágya van. Most csak azok a kis betegek vannak itt, akiket huszonnégy óránál hosszabb időre nem lehet orvosi felügyelet nélkül hagyni. A gyermekeket a kórház pincéjében ápolják borzasztó körülmények között. Az intézmény egy részét viszont evakuálni kellett, mert az ukrán légvédelem által lelőtt egyik orosz rakéta törmelékei eltalálták és megkárosították az épületet – jelenti tudósítónk.

A gyermekkórház pincéjében. Fotó: Hölvényi Kristóf

A gyermekkórház pincéjében. Fotó: Hölvényi Kristóf

Nem sokkal távolabb, a kijevi katonai kórházban viszont gyászos a hangulat. Kristófék eredetileg a sebesülteket fényképezni érkeztek ide, de egy temetésbe érkeztek – a kórház ravatalozójában egy katonai mentőstől, Valentyinától vettek búcsút szerettei.

Ahogy társai felidézik,

Valentyina a háború kitörése óta több mint háromszázszor járta meg a frontvonal és a kórház közötti utat,

de egy golyótalálatban életét vesztette.

 

A front nyugati irányból lényegében Kijev határánál tart már, jelenleg a fővárossal északnyugaton határos Irpiny városának evakuációja zajlik. Kristóf azt mondja, ez a front nagyjából egy hete létezik, az ukránok pedig úgy próbálják lassítani az oroszok előrenyomulását, hogy felrobbantották a városban található hidakat.

A folyamatosan menekülő civil lakosság látványa viszont nem akadályozza meg az orosz tüzéreket a támadásban.

Valahogy úgy, mint Mariupolban – mondja Kristóf –, az irpinyiek szüntelen gránáttűzben menekülnek az ukrán hadsereg segítségével.

Az orosz támadásnak civil áldozatai is vannak a városban: vasárnap egy becsapódó gránát megölt egy anyukát a két gyermekével együtt.

Fotó: Hölvényi Kristóf

Irpiny. Fotó: Hölvényi Kristóf

Kis híján tudósítónk is egy orosz gránát áldozata lett.

Kristófék éppen egy égő házat fényképeztek, amikor gránátot lőttek rájuk, hiába viselték jól láthatóan a kék sajtós sisakot, és hiába nem viseltek fegyvert.

Egyértelmű, hogy mi voltunk a célpont”

– emlékezik vissza Kristóf a támadásra. Szerencsére nem esett bajuk.

Az ilyen incidensek sajnos egyáltalán nem ritkák – állítja tudósítónk –, az elmúlt napokban két újságírócsapat autóját is szétlőtték. Nem volt áldozat.

Összesen 134 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,, A gyermekeket a kórház pincéjében ápolják borzasztó körülmények között.,,

A táncoslábú bohóc jól felkészült az óvóhelyekkel.
Lehet, hogy a sírokat is előre megásatta?

Zelenszkij lelkén szárad minden egyes haláleset, azonnal mondjon le, tegyék le a fegyvert, nyilvánítsák semlegessé Ukrajnát, s deklarálják, hogy végleg lemondanak a NATO-tagságról. Ha ezt megteszi, nem kell bíróság elé állítani, ellenkező esetben igen.
Azért döbbenetes, ahogyan az EU, USA parancsra részesévé vált a háborús uszításnak, rombolásnak. Ebből is látszik, hogy az EU-nak nincs egy De Gaulle formátumú vezetője, lakájok, megvásárolt politikusok mindenütt. Az EU végképp megérett a szétesésre, mivel Hosszú évek óta képtelen kezelni bármilyen krízist, a brüsszeli testületekben a Soros fizetési listáján lévő bürokraták, nyolc osztályos politikusok diktálnak, az EU csak károkat okozott a tagállamoknak.
Michael Schellenberger amerikai környezetvédő érdekes elemzést készített Putyinról, Ukrajna megtámadásáról. Okként orosz részről a gazdasági realitást jelölte meg. Európa, Oroszországból importálja a gáz negyven, az olaj húsz, a szén húsz százalékát. Csak egy példa a kitermelés-felhasználás arányára. Európa 230 milliárd köbméter földgázt állít elő évente, de 560 milliárd köbmétert használ fel.
Az elemzés szerint Európa téves ideológiai csapdába esett a zöldek, atomenergiát elutasító, a zöld energiát erőltető irányvonala okán. Miközben a Nyugat hipnosztikus transzba esett a természettel való kapcsolat gyógyító erejétől, dicsőíteni kezdett egy Gréta nevezetű tinit, addig Putyin megtette a maga lépéseit.
Sikerült kézben tartania Európa energetikai ellátását. A zöld ideológiai globális energiaválságot idézett elő. Az államok nemzetbiztonsága megköveteli az atomenergetikai beruházásokat, az atomerőművek üzemeltetését.
A németek feltartották a kezüket, lenullázták energiabiztonságukat. Újra kell indítani a leállított atomerőműveket, a hulladék projekt áltudomány, kell a földgáz, de igaz az, hogy az orosz földgáz alternatívája komoly áremeléssel járhat.
A szél-és a napenergia előállítása túlságosan megdrágítja az áram árát.
S még egy megjegyzés, az összes média nyomja a valóban tragikus, drámai képsorokat, miközben nem kérik az Ukrajnába irányuló mérhetetlen fegyverszállítások leállítását, s nem szorgalmazzák Ukrajna semlegességét, az orosz biztonsági garanciák jogosságát sem.
S ezt képezi le a magyarországi ellenzék is, amely jobban nyalja az idegen segget, mint annak idején a magyar kommunisták. A most az ellenzékben működő baloldaliak szülei, nagyszülei.
Csak remélni lehet, hogy az oroszok a lehetőség szerint mindent megtesznek az ártatlan polgári lakosság megkímélése érdekében.

Vietnamban a dzsungelt is sikerült kiirtani.......

mar egy hete megmondtak hogy evakualjanak onnan mindenkit. a civil lakossag a naci babkormany onhitt gogjenek az aldozata.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés