„Mindenki érzi, hogy be fognak jönni az oroszok” – tudósítónk jelenti Kijevből

2022. március 3. 8:34
A kijeviek tudják, hogy csak magukra számíthatnak – meséli tudósítónk, Hölvényi Kristóf a háborús Kijevből. Képek!

Az éjjel fel-felzúgtak a légvédelmi szirénák, de az esti rakétatámadás nem okozott hatalmas károkat – meséli a telefonban tudósítónk, Hölvényi Kristóf a háborús Kijevből. Kristóf önkéntesekkel jutott be az ukrán fővárosba, beszámolója első részét ide kattintva olvashatják.

A fagyos Kijev utcái most üresek, az emberek csak akkor mozdulnak ki a házakból, ha vásárolni mennek, vagy ha maguk mögött akarják hagyni a nagyvárost.

„Aki akart, az már nagyrészt elment”

– mondja Kristóf; a városból kifelé már nincs nagy dugó – befelé viszont igen. Rengetegen kelnek útra az országban, hogy a fővárosba érve csatlakozzanak az önkéntesekhez: Kristóf szerint már százötvenezer önkéntes gyűlt össze Kijevben. Egyelőre létszámstop van – meséli tudósítónk –, így egyelőre annak az amerikai férfinak is várnia kell, akikkel a Majdanon fut össze Kristóf.

Üres utca Kijevben. Fotó: Hölvényi KristófEz az amerikai férfi szeretne beállni az önkéntesek közé. Fotó: Hölvényi KristófA belvárosban egyébként egyelőre nem nagyon látszanak a pusztítás nyomai. Az éjjel a vasútállomás környékét eltalálták egy levegőben hatástalanított rakéta törmelékei, de a vonatok még tudnak közlekedni. A külső városrészekben viszont észrevehetők az orosz támadások nyomai. Kristófék ellátogatnak ahhoz a tévétoronyhoz is, aminek a környékét kedden érte rakétatámadás. Ahogy tudósítónk meséli, a torony károsodott, de nem semmisült meg és továbbra is sugároz, viszont a környező épületek megsérültek – a tulajdonosok itt-ott már hozzáláttak a romeltakarításhoz a füstölgő törmelékek között.

Rakétatámadásban megsérült épület a kijevi tévétoronynál. Fotó: Hölvényi KristófSzétlőtt konditerem a kijevi tévétoronynál. Fotó: Hölvényi KristófRomeltakarítás. Fotó: Hölvényi Kristóf

Elpusztult autóbelső. Fotó: Hölvényi KristófA bankok, gyógyszertárak és boltok előtt nagy sorok vannak – meséli Kristóf –, és bár helyenként látszanak a pánikvásárlás nyomai, egyelőre még lehet élelmiszert kapni a városban. A boltok naponta csak pár órára nyitnak ki.

Érezhetően feszült és fáradt mindenki – mondja Kristóf. –

„Mindenki érzi, hogy be fognak jönni az oroszok”.

A kijeviek jól tudják, hogy a városhoz észak felől egy orosz konvoj közeledik, de Kristóf szerint ez a menet csak nagyon lassan halad, mert fogytán van az élelmiszerük és az üzemanyaguk, és persze az ukrán erők is okoztak nekik veszteségeket.

Lakótelepi hangulat. Fotó: Hölvényi KristófA kijeviek tudják, hogy végső soron csak magukra számíthatnak. Fotó: Hölvényi KristófSor egy gyógyszertár előtt. Fotó: Hölvényi KristófKijev bízik az ukrán kormányban. Ahogy tudósítónk felidézi, a városlakók teljes mellszélességgel támogatják Volodimir Zelenszkijt és kormányát. Az Európai Uniótól és a NATO-tol az ukránok eddig csak ígéreteket kaptak – számol be a közhangulatról Kristóf –, de valódi, azaz katonai segítséget még nem. A kijeviek azt is tudják, hogy végső soron csak magukra számíthatnak. 

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval Kijevben önkénteskedni az nem olyan, mint dislájkolni Putyint a fészbúkon. Majd rájön...

Igen, erre én is gondoltam. Kiéheztetik őket.

Szerintem nem akarják Kijevet szétlőni.
Az áruellátás akadályozása valószínűbbnek tűnik.

Azért 1990 óta 10 millióan hagyták el Ukrajnát. Ez is sokat mond az ottani mindennapok lehetőségeiről.

Én megértem.
Ezért volt gusztustalan az USA provokációja, hogy hány éves Kijev és Moszkva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés