Így titkolózik a Magyar Pszichiátriai Társaság

2022. március 4. 16:26
Nem tették nyilvánossá a tíz neves pszichiáter kritikáját a gyermekvédelmi törvényt kritizáló állásfoglalással kapcsolatban, de belső vitát hirdettek.

Nem tette nyilvánossá a Magyar Pszichiátriai Társaság azt a kritikát, amit tíz neves pszichiáter írt válaszul a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos, Magyar Pszichológiai Társasággal közös „szakmai állásfoglalás”-ra.

Miközben az állásfoglalás és annak egy rövid közleménye mindenki számára elérhető módon olvasható a társaság honlapján és a Facebook-oldalán is, addig a tíz neves pszichiáter szövege csak a belső szakmai fórumon található meg, a honlapon pedig csak tagként belépve hozzáférhető. A dokumentummal kapcsolatban vitát hirdettek, ám a résztvevők számát 150 főben korlátozták, a végső jelentést pedig olyasvalaki fogja megírni, aki eredetileg üdvözölte a szakmai állásfoglalást. 

Mint azt korábban írtuk: politikai viták középpontjába került a pszichiáter és pszichológus szakma, miután a Magyar Pszicho­lógiai Társaság és a Magyar Pszichiátriai Társaság, kiegészülve a Magyar Szexuális Medicina Társasággal közzétett egy, a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos „szakmai állásfoglalást”. A január 22-én, Balázs Judit addigi elnök leköszönése előtt pár nappal kelt dokumentum mindenféle tudományos alátámasztás nélkül, a szakmai tekintély felhasználásával kijelenti: a szexuális orientáció és a nemi identitás nem változtatható meg sem neveléssel, sem másmilyen „környezeti hatással”, ezzel utalva az lmbtq-propaganda iskolai betiltására. A legkoherensebb szakmai kritika az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja részéről érkezett.

Mindkét szervezet felső vezetése veszélyes játékot játszva megkerülte a szélesebb vezetőséget és a tagságot. (Bővebben minderről itt.) Közleményben tiltakozott Császár-Nagy Noémi, aki mindkét szervezetnek a tagja, a Pszichológiai Társaság klinikai szakpszichológiai szekciójának a vezetője. Ugyancsak tiltakozott Kosza Ida főorvos-pszichiáter, a Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja. A közleményről vita alakult ki az utóbbi szervezetben, ami nemrég elnökségi ülést tartott az ügyben.

Bánki M. Csaba, a Magyar Pszichiátriai Társaság egyik alapító tagja interjút adott a Mandinernek február 18-án, amelyben kifejtette: az állásfoglalás nem tekinthető tudományosnak, mivel dokumentálatlan, nem érvel és nem következtet. Emellett az abban foglaltak nem váltak a magyar pszichiáterek többsége által támogatott és közösen képviselt véleménnyé. Hozzátette: vele együtt tíz vezető pszichiáter nyílt levélben jelezte, hogy az állásfoglalással ilyen formában nem értenek egyet és annak visszavonását javasolják. Többségük egyetemi tanár, MTA-doktor, tanszékvezető, de akad köztük Széchenyi-díjas professzor is.

Válaszul létrejött egy online egyeztetés, ahol a kérést elutasították. Ekkor „felajánlottuk hogy azt is elfogadjuk, ha csupán egy záradékot csatolnak a szöveghez, az igazságnak megfelelően: »az állásfoglalás nem a tagság, hanem csak az elnökség (szótöbbséggel elfogadott) véleményét tükrözi«.” Több forduló után február 16-án délben megszületett a kompromisszumos záradék, ami az eredeti szöveg „szabályos és jogszerű voltának” hangsúlyozása mellett végül a kért félmondatot is tartalmazza. Ezt később kitették a honlapra is

A társaság először rugalmatlansággal és kompromisszumképtelenséggel vádolta a tízeket, a velük való online egyeztetést pedig azzal kezdték, hogy szakmai vitát nem nyitnak. Eközben valójában a társaság állította kész tények elé a tagságot, és zárkózott el a vita elől. Megígérték a tízek nyilatkozatának közzétételét is, de azt csak a honlapon regisztrált tagok olvashatják. Erről rendeztek most 30 napos vitát, maximum 150 szavas hozzászólásokkal. 

A Mandiner még február 8-án kereste meg a társaság titkárságát. Arra voltunk kíváncsiak, hogy kihez fordulhatunk náluk az ügyben. Majd február 17-én kaptunk egy új levelet az elnökségtől, amely így szólt:

„Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a 2022.01.21.-én megjelent Állásfoglalásunk legfontosabb célja az, hogy segítséget nyújtsunk az érintett csoportoknak, annak érdekében, hogy csökkentsük a megbélyegzést és megelőzzük ennek kedvezőtlen hatásait a mentális egészségre. Azt gondoljuk, hogy ez a segítő szakmák közös érdeke. Éppen ezért kezdeményeztük a kizárólag tudományos alapokon nyugvó szakmai párbeszédet, melynek eredményéről részletes tájékoztatást fogunk nyújtani. Sajnálatos módon ennek a fontos témának az átpolitizálását tapasztaltuk. Miután társaságunk szakmai és tudományos társaság, alapszabályunk szerint sem politizálunk, ezért nem szeretnénk az Állásfoglalást és a reakciókat a média felületén kommentálni.”

Mindez azért érdekes, mert az eddig megszólalók, így például Bánki M. Csaba szerint, épp a szakmai közlemény volt politikai természetű, emellett pedig bármilyen szép dolog is a megbélyegzés megelőzése, mégsem lehet ennek érdekében a tudomány eredményeit eltagadni vagy manipulálni. 

 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés