Medián: a háború eddig a kormányt erősíti

2022. március 2. 16:48
A háború kitörése előtt a Fidesz-KDNP előnye csak 4 százalékpont volt, a háború kezdete után ez 12 pontra nőtt.

Az első háborús hírek inkább a kormánypártokat erősítették Magyarországon – közölte az atv.hu a hvg360-on megjelenő Medián-felmérés alapján szerdán. Az atv.hu azt írta: a február 22. és 26. között, a magyar népességet reprezentáló, 1100 ember telefonos megkérdezésével végzett kutatás az orosz-ukrán háború kezdete előtt indult, a háborúról konkrét kérdést nem tartalmazott, de a későbbi interjúkból már a Fidesz nagyobb támogatottsága rajzolódott ki.

A háború kitörése előtt a Fidesz-KDNP előnye csak 4 százalékpont volt, a háború kezdete után ez 12 pontra nőtt, az Egységben Magyarországért december óta 2 százalékpontot vesztett – ismertették a felmérés eredményét, hozzátéve: a teljes népességen belül a választani nem tudók, illetve nem akarók aránya 13-ról 20 százalékra nőtt.

Kiemelték, hogy az ellenzéki pártszövetség esélyeit illetően is romlott helyzet: tavaly decemberben 63, most 67 százalék számít a Fidesz győzelmére. Az ellenzék sikerében saját szavazóinak 45 százaléka bízik – fűzték hozzá. Tudatták továbbá: a kisebb pártok támogatottsága is visszaesett, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt is távolabb került az 5 százalékos parlamenti küszöbtől, ahogy Gattyán György és Szanyi Tibor pártja is veszített a támogatottságából.

Az idősebbek, a falusiak, az alacsonyabb végzettségűek és a kis jövedelműek között biztosan vezet a Fidesz-KDNP, a fiatalok, a nagyvárosokban élők, a diplomások és a tehetősebbek között az ellenzéknek van nagyobb támogatottsága. Ugyanakkor február végén többen voltak, akik szerint az ország rossz irányba megy (47 százalék), mint akik jó irányt érzékeltek (44 százalék) – olvasható a portálon.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ki akar ilyen ellenzéket háborús veszélyben?
De igen, választást kell nyerni nem kutatást.

Nem a medián a hülye.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés