Magyarok tömegei segítenek a Kárpátaljáról érkezőknek

2022. február 27. 20:29
Újra megmutatkozik a magyar összefogás a bajban: beindult a tömeges segítségnyújtás az ukrajnai háború Magyarországra érkezett elszenvedőinek támogatására.

A háború hírére rögtön elkezdődött az alulról szerveződő segítségnyújtás: magyarok tömegei igyekeznek segíteni a szomszéd országban bajba jutott embertársaikon, akik a kárpátaljai határ felől érkeznek Magyarországra, egyre nagyobb számban.

A Mandiner folyamatosan frissülő cikkében szintjén gyűjtjük a komolyabb segítségnyújtó akciókat, a hagyományos segélyszervezetek közléseit.

A segélyezés támogatására Facebook-csoportok is szerveződtek.

A Segítségnyújtás (Ukrajna,Kárpátalja) nevű Facebook-csoportnak pillanatok alatt több tízezer tagja lett, sőt immár közel százezren csatlakoztak, hogy részt vegyenek a szolidaritási akcióban. A csoportban segítségre szorulók és segélyt nyújtók egyaránt üzenhetnek egymásnak.

Íme, egy válogatás az elmúlt órák és napok üzeneteiből.

Segítsük a rászorulókat, ahogy tudjuk!

***

„Rokkant nyugdíjas ember vagyok, feleségemmel és egy kislánnyal. Szeretnénk segíteni Ukrán menekülteknek nem túl nagy a házam ès nem vagyok gazdag sem, egy anyukát ès két három gyereket el tudok szállásolni. Van ágyaim, és enni is tudok adni. Vas megye Bögöt településen, Sárvár ès Szombathely között. 9612 Bögöt Váti utca 11. A telefonszámom: +36303294343 hívjanak bizalommal. Ezt nem tudom tétlenül nézni ami itt folyik, és segíteni szeretnénk. Autóm is van 7 személyes, igaz hogy annyi pénzem nincs hogy el menjek èrtük, de ha más is segít akkor ez is megoldható.”

*

„A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karának mentőtiszt hallgatói a csütörtöki események hallatán azonnal összefogtak, és elkezdtek humanitárius segítséget szervezni az Ukrajnából érkező menekültek részére. Dékáni engedéllyel péntek délutánra sikerült 3 VW Transportert és több személyautót is szerezniük, amik készen állnak, hogy elvigyék az adományokat a határmenti városokba. Felvették a kapcsolatot a már működő befogadóhelyekkel, és összeállították a listát azokról a dolgokról, amire mindenképpen szükség van a menekültek fogadásához, ellátásához.”

*

„Sopron mellett egyszerü csalad, befogad édesanyát 2-3 gyerekkel, teljes ellátassal ingyen. Sajnos ide utban nem tudunk segiteni.

Egyszerű gyerekeket nevelő csalad vagyunk mi is. De azeretettel várjuk a rászorulókat!

Szobát tudunk biztositani illetve a gyerekeknek ruhát stb…”

*

„Szállásban tudok segíteni. Pomázon lakunk, 3 gyerek, 3 macska, férj és én. Van egy súlyos autista kisfiam (11 éves) egy 9 éves átlagos és egy 4 hónapos. Kifejezettem szeretnénk olyan embert fogadni, aki fogyatékkal élő gyermekkel érkezik, vagy várandós, csecsemővel, kisgyerekkel jön. A házunk nem akadálymentesített, és a felső szinten lenne hely, szóval mentális sérült gyermekre gondolok. Egy ilyen gyermek extra kihívás és mi hozzá vagyunk szokva az ilyen fajta terheléshez és az ezzel járó “mindenhez”... súlyos plusz frusztráció, ha valaki szállást keres és tudja, hogy a gyermeke kárt okozhat, koszolhat, “furcsán” viselkedik. Minket nem  zavar. Állat is jöhet (ha nem eszik macskákat)”

*

„Sziasztok! Nincs sok mindenünknk,de fel tudnánk szabadítani egy szobát kisgyerekes családnak Érden.Ruha,meleg étel jutna nekik...Mi egy három gyerekes család vagyunk hátha így legalább a menekült gyerekeknek mosolyt tudnánk csalni az arcára.”

*

„Sziasztok sziasztok magyar palsztinai szarmazso vagyok 
A nagyszüleim Palesztinába kellett meneküljenek 1947-ben nagyon tudok együttérezni mostani helyzettel tudnék négy embernek egy szállodai szobába biztosítani minden fajta ellátásál És szeretnék holnap egy nagyobb adomány ahol élelmiszereket és akár első segélycsomagokat kiküldeni a rászorultaknak ebben mindenképpen amit szeretnék kérni hogy hova és hogyan kell szállítani azt a segítséged szeretném kérni  nagyon sajnálom a mostani helyzetet nem foglalkozom a politikai részével hogy kinek és miért van igaza viszont az ukrán népnek a fájdalmai szíven tud engem érinteni és amiben tudok és tőlem kitelik szeretnék ebben segíteni és abban is hogy az arab is muszlim közönség segítsenek csak amennyit tudnak ebben nagyon sok ember maximálisan együtt érez ezzel a tragédiával remélem minél hamarabb megáll az ukrán nép mészárlása így gyilkolása A mai nap az egész Földön élő embereknek szégyen napnak minősül de sajnos már megszokott a nagyhatalmak harcaából csak A kis emberek szívják meg a Levit éljen a az ukrán nép”

*

„Önkénteskedem a szeretet szolgálat keretein belül a Záhonyi vonatállomáson.

Van itt egy Fiatal anyuka aki egy csecsemővel és öt kis gyerekkel szeretne valahol megszállni

addig míg a férje nem tudja elvenni őket mivel itt dolgozik Magyarországon. Valaki tudna segíteni ebben ? Sajnos az étkezés is problémás nekik. Köszönöm előre is !”

*

„Kispaládra is meg érkeztek a Kárpátaljai Magyar menekültek akitud az segíteni tegye meg köszönjük !!! Gyerek ruhák cipők nagyon jól jönnének vannak vegyesen 2 hetestol 15 éves korig. Tisztálkodási szerek élelmiszer minden jól jönn nekik kérek mindenkit aki tud bármilyen formában segíteni segítsen. Jól jönne vitamin is egyaránt gyereknek felnőttnek meg lazmero stb”

*

„GYERMEKORVOS Balatonfüreden - Ha tudomásuk van Ukrajnából érkezett, bármilyen nemzetiségű menekült gyermekről, aki gyermekorvosi vizsgálatot, ellátást igényel, szívesen ellátjuk érvényes biztosítás nélkül is”

*

„Önkéntes segítők jelentkezését várják Tiszabecsre! 
A Tiszabecsi Református Egyházközség várja azon önkéntesek jelentkezését, akik készek helyben segíteni a meneddékérőknek a határnál, és a szálláshelyeken. 

Főleg éjszakára, és munkanapokra kérnék az önkéntesek segítségét,  de mindenkinek örülnek akár most is. 

Feladatok:
- határon főleg szendvics készítés, tea - és ételosztás, menedékkérők koordinálása
- szálláshelyen szintén főleg osztás: élelem, tisztasági termékek, takarók
- raktárban: csomagok átválogatása, szortírozása
Fontos, hogy nem csak a semmibe érzekik az önkéntes jelentkező, várni fogják a már ott önkénteskedők, segítenek eljutni a határig is, mindenkinek jut feladat. 
Jelentkezni akár nálam, de főleg a helyszínen! 
A pontos cím: Tiszabecs, Rákóczi út 55. 
Az ott lévőknek szüksége van a váltásra! Kimerültek, és fáradtak. Kérem, aki tud, segítsen.”

 

***

 

Ön is segítene az ukrajnai háború elszenvedőinek?

Összeszedtük az információkat a segélyszervezetek akcióiról, hogy segíthessen!

 

Fotó:  (KISBENEDEK ATTILA / AFP)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés