Egyre többen menekülnek Magyarországra Ukrajna belsejéből is

2022. február 26. 18:26
Románia felé is tömegek özönlenek.

A határmenti magyar településeken azt tapasztalják a helyi önkormányzatok, hogy egyre többen érkeznek Magyarországra Ukrajna belsejéből.

Biri Sándorné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabás község alpolgármestere az MTI tudósítójának szombaton elmondta: a harcok kezdete után elsősorban a kárpátaljai magyarok érkeztek. Mostanra viszont többségében ukránok kérnek segítséget tőlük, olyanok, akikkel nem tudnak magyarul beszélni. Értük nem is Magyarországról, hanem Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkeznek, ezekben az országokban dolgozó rokonok ismerősök.

A helyiek igyekeznek minél többet segíteni

A többi településhez hasonlóan

Barabáson is átmeneti szállást rendeztek be a helyi művelődési házban.

A színházteremben 50 tábori ágyat állítottak fel segélyszervezetek segítségével. Az alpolgármester hangsúlyozta: van akiért két óra múlva megjönnek a rokonok, de sokan, többségében nők és gyerekek a művelődési házban töltik az éjszakát.

Megfordult már náluk kéthetes és háromhetes csecsemő is. Ezért nagyon örülnek annak, hogy a segélyszervezetek nem csak élelmiszert küldenek, hanem tisztálkodószereket is, a többi között popsitörlő kendőt.

A helyiek szintén besegítenek adományokkal, illetve például egy budapesti általános iskola is gyűjtött a menekülők ellátására és személyesen hozták el nekik az adományokat – ismertette az alpolgármester.

A határok non-stop nyitva állnak

Az MTI tudósítója barabási határátkelőn is azt tapasztalta, hogy folyamatosan érkeznek a menekülő emberek Ukrajnából. Általában csomagokkal megrakodva, gyalog kelnek át a határon, ahonnan a magyar oldalon várakozó autókkal folytatják az útjukat. A menekülők arról számolnak be, hogy sokszor 5-6 órát várakoznak az átkelésre a határ ukrán oldalán, miközben az ukrán határőrök nem adnak magyarázatot arra, hogy miért tartják vissza őket. A kialakult helyzet miatt a barabási határátkelő is késő estig tart nyitva, miközben normál körülmények között este 7 órakor bezár.

Az Ukrajnából érkező menekültek komppal érkeznek Romániába, miután átkeltek a Dunán. DANIEL MIHAILESCU / AFP

Románia felé is özönlenek a menekülők

Egyre emelkedik a háború elől Románia felé menekülő állampolgárok száma: szombat délig már több mint 31 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kezdete óta, csaknem 14 ezren azonban már elhagyták az országot, többségük Magyarország felé.

A román határrendészet szombat délután közzétett összesítéséből kiderült, hogy a nap első felében több mint 6600 ukrán állampolgár érkezett Romániába (több mint 2400-an nem közvetlenül, hanem Moldova érintésével). Ez 12 százalékkal haladja meg az előző napi belépő forgalmat. Közülük szombat délig 57-en kértek menedékjogot Romániában. A nap első felében csaknem háromezer ukrán állampolgár hagyta el Romániát.

Magyarországon keresztül mennek nyugatra

A román határrendészet arról számolt be, hogy erősítést vezényelt a román-magyar határ legforgalmasabb átkelőire (az Arad megyei Nagylakra, illetve a Szatmár megyei Petére és Csanálosra), ahol

szombaton torlódás alakult ki a nyugatra tartó ukrán állampolgárok miatt.

A román katasztrófavédelem (IGSU) a legforgalmasabb bukovinai határátkelő, a Suceava megyei Szeretvásár közelében 30 sátorból álló mobil menekülttábort üzemelt be, egy másikat pedig Máramarosszigeten kezdett felszerelni. Az IGSU 39 mobil táborral rendelkezik. Az összecsukható ágyakkal, hálózsákokkal, áramellátással, klimatizálással és tábori konyhával rendelkező táborok mindegyike legalább 200 menekült elszállásolására alkalmas.

Kimenekítették a román követséget Kijevből, illetve a főkonzulátust Odesszából

A román külügyminisztérium szombaton bejelentette: hazamenekítette Kijevből a román nagykövetség és Odesszából a román főkonzulátus teljes személyzetét. Az ukrán és moldovai hatóságok segítségével lebonyolított művelet szombat reggel ért véget. Románia csernyivci főkonzulátusa, illetve aknaszlatinai konzulátusa továbbra is teljes személyzettel működik.

Dan Carbunaru kormányszóvivő bejelentése szerint Románia – Nagy- Britanniához, Lengyelországhoz, Bulgáriához és Csehországhoz hasonlóan – helyi idő szerint szombaton 15 órától kezdődően lezárta légterét az Oroszországban bejegyzett légitársaságok gépei előtt.

(MTI)

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindent megtesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés