Svájc feloldotta a legtöbb Covid-korlátozást

2022. február 18. 17:31
Szabadon lehet utazni az országba.

Svájcban február 17-től újra védettségi igazolás és maszk nélkül lehet belépni az éttermekbe, üzletekbe, kulturális létesítményekbe, rendezvényekre és a középületekbe, és megszűntek a beutazásra vonatkozó korlátozások is – írja a Turizmus.com. A munkahelyeken, az idős- és gondozóotthonokban sem kell többé maszkot viselni, és megszűnt a home office-ra vonatkozó ajánlás is. Feloldották a privát találkozókra vonatkozó korlátozásokat, valamint a kiskereskedelemre és a drótkötélpályákra vonatkozó, nem kötelező kapacitáskorlátozást is.

Gyakorlatilag már csak a koronavírus-pozitív személyek legalább ötnapos karanténja, valamint a tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi intézményekben történő maszkviselés kötelezettsége maradt érvényben március végéig.

A svájci Szövetségi Tanács honlapján megjelent közlemény szerint a járványügyi helyzet továbbra is biztatóan alakul, ezért a még mindig magas víruscirkuláció ellenére – a lakosság magas immunizáltságának köszönhetően – valószínűtlennek tűnik az egészségügyi rendszer túlterhelése. Ezért adottak a társadalmi és gazdasági élet gyors normalizálásának előfeltételei.

Megszüntettek minden, az országba történő beutazásra vonatkozó járványügyi korlátozást is, így nem kell többé sem védettségi igazolást, sem a beutazóktól eddig megkövetelt beutazási nyomtatványt bemutatni.

Az egyes kantonok dönthetnek úgy, hogy szigorúbb védelmi intézkedéseket vezetnek be, vagy ellenkezőleg, mentesítenek egyes intézményeket a maszkviselési kötelezettség alól. Egyes létesítmények (pl. fodrászszalonok) is kérhetik ügyfeleiktől, hogy viseljenek maszkot.

Ha a járványügyi helyzet a várakozásoknak megfelelően jól alakul, akkor április 1-jével minden korlátozás megszűnik.

Nyitókép: Bernard Jaubert / ONLY WORLD / Only France / AFP. Illusztráció.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés