Lukácsi Katalin: Vallási tettek is válhatnak bűnné

2022. február 18. 8:41
Márki-Zay Péter egyházügyi kabinetfőnöke szerint az egyházaknak a mindenkori hatalom kritikusainak kellene lenni, mint a sajtónak.

Lukácsi Katalin, Márki-Zay Péter egyházügyi kabinetfőnöke interjút adott az Azonnali.hu-nak. Az interjúban elmondta, hogy „az egyháznak a mindenkori hatalom kritikusának kellene lennie épp úgy, mint a sajtónak”, továbbá kifejtette, hogy „öncenzúra terjedt ki a köreikben, ami szintén nagyon káros”.

Magyarországon soha nem fog meghonosodni szerintem az amerikai példa az állam és egyház teljes szétválasztására”

 – válaszolta arra a kérdésre, hogy azért dolgozik-e egyházügyi kabinet vezetőjeként, hogy később ne legyen szükség egyházügyi kabinetre.

„Nem én mondom, hanem Keresztes Szent János, hogy a vallási tettek is válhatnak bűnné. Például ha a bőséges egyházfinanszírozást rossz motivációval csinálom, az ugyanúgy korrumpálhatja az egyházakat, mint a tételes egyházellenesség” – tette hozzá.

Végezetül, kifejtette, hogy az új egyházpolitika kialakításába az egyházakat is be akarják vonni. Ennek kapcsán kijelentette, hogy „az egyházaknak csak a saját lelkiismeretüktől kell majd tartaniuk, nem a hatalomtól”.

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy szalon prostinak még elmenne ez a nő.....

Te már csak tudod, hiszen neked azt mondták.

Nem ismerem Keresztes Szent János életművét, de abban egészen biztos vagyok, hogy nem beszélt a "rossz motivációval végzett bőséges egyházi finanszírozás korrumpáló hatásáról". Baloldalon feltétel, hogy hülyének kell lenni, vagy ezt csak a kontraszelekció hozta magával?

Azért azt megnézném, ahogy Lukácsi "Márki-Zay Péter egyházügyi kabinetfőnökeként" körbejárná az összes hazai egyházat, hogy tessék szépen kritikusan hozzáállni a jelenlegi hatalomhoz (azaz hozzá és Márkihoz). Ezek minket is hülyének néznek.

Ez a huszadrangú politikus soha nem fog egyházpolitikát alakítani, mert április 3-án súlyos vereséget szenved az ellenzék. Amit itt összeszövegel, az közhely, illetve tételesen cáfolható / pl. az egyháznak nem hatalom-kritikusnak kell lennie, hanem a szeretetet kell még jobban megvalósítania, s akkor minden nem szeretetben élő ember kedvet kaphat Krisztus követésére /.

Szétválasztják az államot és az egyházat, de az állam egyházpolitikájába még az egyházat is bevonnák. Ezt a kegyet!
Az egyház az állampolitikájába pedig az államot fogja bevonni, ugye? A békepapokon és papnőkön keresztül, gondolom.
Álmodj csak Katica, és olvass még, rád férne!

Értem, te a Vatikánba is bejáratos vagy. Kaleta egyébként karrier diplomata volt, kormányoktól függetlenül még a szocik alatt is működött. Ilyen esetekben, mint az övé pedig minden ország saját hatáskörében, csendben intézi az ügyet.

Végül is igaza van a nőnek! Ha a németeknél nincs állami egyházadó behajtás, akkor ma nem támadnák a katekézist.

Mondd egyszerűbben, Katalin!
Aki vallásos, az bűnös, de az ateista még a bűnösöknek is utat mutat. Általában a kifelé vezetőt. Mindenhonnan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés