Megérkeztek az első amerikai katonák Romániába

2022. február 8. 20:29
A kontingens a NATO keleti szárnyának megerősítése végett érkezett.

Vasile Dincu román védelmi miniszter kedden bejelentette, megérkeztek az első amerikai katonák az országba – írja a Portfolio. Dincu elmondta, az első száz amerikai katona már Romániában van, és a logisztikával foglalkozik.

Az Egyesült Államok összesen 3000 katonát küld Lengyelországba és Romániába, hogy megerősítse a katonai szövetség keleti szárnyát az Ukrajna határainál zajló orosz csapatösszevonások közepette. A Pentagon korábban közölte, a németországi Vilseckből Romániába fogják áttelepíteni a mintegy 1000 fős Stryker osztagot. Lengyelországba az első amerikai katonák már szombaton megérkeztek.

Magyarország keleti szomszédjában, amely 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz, jelenleg 900 amerikai katona állomásozik, és rakétavédelmi rendszerek is vannak az országban. Franciaország korábban szintén bejelentette, hogy katonákat küld Romániába, és felajánlotta, hogy vezetné az ottani NATO-missziót. Döntés erről a szövetség védelmi minisztereinek február közepi közös tanácskozásán várható.

*

 

***

Joe Biden folytatja az amerikai katonák Kelet-Európába telepítését

Az amerikai csapattelepítésről szóló döntés összhangban van azzal, amit Putyinnak is elmondtam – állítja az amerikai elnök. Bővebben is érdekel...

Nyitókép: Gerogre Frey / AFP. Illusztráció.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés