Távozik az AfD-ből Jörg Meuthen, a párt volt elnöke

2022. január 28. 15:13
A korábbi pártvezető kilépésével vége szakadhat az AfD (Alternatíva Németországnak) polgárosodási törekvéseinek, tovább erősödhet a jobbszárny. Gyorselemzés.

Pénteken bejelentette távozását a pártból Jörg Meuthen, a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egykori elnöke. A hír kisebb meglepetésként érte a jelenleg is leginkább Ukrajna- és járványfixációban működő német közéletet, pedig nem annyira váratlan: Meuthen már hosszú ideje nem ért egyet a párt irányvonalával, az AfD jobbszárnya pedig már korábban is igyekezett megszabadulni tőle.

A hatvanéves, közgazdász végzettségű Meuthen pénteken azt nyilatkozta, hogy

a párt egyes részei már nem a demokratikus államberendezkedés alapjain állnak, és a kívánatosnál sokkal jobboldalibbak.

Ezzel Jörg Meuthen nem is olyan diszkréten a párt Flügelnek, azaz Szárnynak nevezett, nem titkoltan szélsőjobboldali szindikátusára utalt, amit az AfD hivatalosan felszámolt ugyan, de aki közelebbről is ismeri a politikai alakulatot, az joggal kételkedik ebben.

A jobbszárny és a „polgári szárny” között húzódó konfliktus már hosszabb ideje megosztja az AfD-t. A Björn Höcke, Alice Weidel és Tino Chrupalla társelnök nevével fémjelzett jobbszárny miatt a párttal szemben a nemzetbiztonsági hatóságok is eljárnak. A jobbszárny a tavalyi, drezdai pártgyűlésen igyekezett megpuccsolni Meuthent – a kísérlet kudarcba fulladt, de a jelzésértéke azért megmaradt.

A jobbszárny veheti át az AfD irányítását a választás után
Országos szinten nem számíthat áttörésre, de Kelet-Németországban megszilárdította a táborát az AfD, ami hosszú távon a polgárosodási álmok végét és a párt további radikalizálódását jelentheti.

Meuthen lemondásának hátterében mégsem ez, hanem az AfD történetét lépten-nyomon meghatározó pártfinanszírozási botrányok állnak. Jörg

Meuthent azzal vádolják, hogy kilencvenezer euró tisztázatlan hátterű pártadományt fogadott el egy svájci cégtől.

Az Európai Parlament mentelmi bizottsága ezért Jörg Meuthen mentelmi jogának megvonását javasolja, bár az AfD-s politikus kitart amellett, hogy az államügyészség nyomozása be fogja bizonyítani, hogy alaptalanok a vele szemben megfogalmazott vádak. A politikus úgy nyilatkozott, hogy továbbra is szeretné megtartani EP-mandátumát.

Meuthen távozásával fontos akadály hárult el a párt jobbszárnyának tényleges hatalomátvétele elől. A Tino Chrupalla–Alice Weidel-duó, amely már a 2021-es szövetségi parlamenti választáson is a párt listavezetője volt, várhatóan tovább erősödik így, ami első körben azt jelenti, hogy az AfD fel fog hagyni néppártosodási kísérleteivel.

Mivel a pártot a mainstream politikai erők már hosszú ideje „kiközösítették”,

az AfD különösebben nagy veszteségek kockázata nélkül dönthet így. Meuthen távozása várhatóan a párt elsősorban kelet-németországi törzsszavazói körében sem fog komolyabb megütközést kelteni, elvégre őket többségükben eddig sem a klasszikusan nyugatnémet értelmiségi szerepből politizáló Jörg Meuthen kötötte a párthoz.

A nyitóképen: Jörg Meuthen (b), Tino Chrupalla és Alice Weidel. Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés