Két hete „természetellenes szövetségnek” nevezte az ellenzéki összefogást Márki-Zay, most már nem így látja

2022. január 23. 20:45
Márki-Zay Péter legújabb posztja szerint az összefogást egyszerre kényszerítette ki a választási törvény és az ellenzéki szavazók.

Nem sokkal vasárnapi bejelentkezése után újabb posztot tett közzé Márki-Zay Péter. A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje arról értekezett, hogy „ennek a sokszínű, számos fontos értéket képviselő csapatnak együtt, közösen kell győznie, hogy egy másfajta Magyarországot teremtsünk együtt”.

Szivárványkoalíció? Kényszerű együttműködés? Keserű egymásrautaltság? Nem így látom” – kezdte posztját az ellenzékre utalva Márki-Zay. Ezzel ellentétben azonban pont két hete még ő maga nevezte „természetellenes szövetségnek” a hatpárti összefogást.

Nos, én azt gondolom, hogy nekünk a német típusú választási rendszer megfelelne, a pártstruktúránkhoz legalábbis ez állna közelebb. Mi szeretnénk visszatérni a 2010-ig működő pártrendszerhez. A kétpártrendszert a Fidesz építette ki, csak nem két párttal hanem sok párttal, ez volt az úgynevezett centrális erőtér. Ha úgy tetszik ez egy ördögien ravasz terve volt Orbán Viktornak mindaddig, amíg a nagyon különböző ideológiájú, múltú pártok nem fogtak össze, ami egy természetellenes szövetség, és éppen ezért Orbán joggal gondolhatta, hogy ez sosem fog megvalósulni” – magyarázta akkor Márki-Zay Péter. Hozzátette: „az összefogás az, amivel a kétharmadot már lebontottuk, ezt ki merem jelenteni, de amivel most esélyünk van Orbán Viktort megbuktatni, és a korrupt rendszerét a bíróságra vinni” – fogalmazott még január 9-én, vasárnap este.

Legújabb bejegyzésének bevezetője után azonban már arról értekezik, hogy „bár az ellenzéki összefogást, a pártok és a civilek választási koalícióját a Fidesz által írt választási törvény és a változást akaró szavazók kényszerítették ki, az Orbánizmusnak pontosan így kell véget érnie”. 

Mostanra úgy látja: „A mi erőnk éppen abból származik, hogy különbségeink ellenére megtaláljuk a közös pontjainkat, vitáinkból pedig közös eredmények születnek. Utunk a győzelemhez vezet.

Csak felfelé!” – zárul a poszt.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a koalíció életképtelen: a széthúzást-veszekedést utólag mindig a sokszínűség erényének állítják be. Pedig ez egy cselekvésképtelen béna konstrukció. Kizárólag a hatalom- és pénzéhség tartja össze. Áprilisban ne szavazz rájuk, mert folyamatosan mutatják a tehetségtelenségüket, hibát hibára halmozva.

Emlékezzünk Burány Sándor 2010. márciusában tett kijelentésére. A 2011. évi CCIII. választási törvény pedig ezt követően lépett hatályba.

,„Akár tetszik valakinek, akár nem, akár sajnálja valaki az MDF-et vagy az SZDSZ-t mint rendszerváltó pártokat, és hiányolja a markáns jelenlétüket a politikai palettáról, akár nem, az MSZP az egyetlen talpon maradt erő, amely a Fidesz-Jobbik nyomulást meg tudja akadályozni. Ehhez sokkal inkább gyűjtőpártként kell viselkednünk. Ennek az összefogásnak most már az MSZP lesz a vezető ereje.”

Az eredmény hatalmas bukta lett.

Azután 2014-ben Bajnai Gordon próbálkozott hasonló elvek mentén. Ennek is bukta lett a vége.

2018-ban az MSZP próbálkozott, de csak MSZP-Párbeszéd választási együttműködés lett belőle. Ez is buktával végződött.

Most a hat párt próbálkozik, mert tisztában vannak, hogy egyedül, majd később koalíciót alkotva nincs esélyük a kormányváltásra. Erre mondhatjuk, hogy a Fideszt próbálják másolni.
Szerintem már az indulás is hibás volt. Először el kellett volna készíteni egy egységes programot, amelyet mind az előválasztásban,majd később a kampányban egységesen képviselnek. Ilyen azonban még ma sincs. Ezért van az, hogy akik megszólalnak összevissza beszélnek. Amit egyik nap mondanak, másnap a másik cáfolja. Sőt a saját nyilatkozatát is - ebben előjár Marky-Zay.
Mindebből a gondolkodó szavazó arra a következtetésre jut; alkalmatlanok a kormányzásra, az ország szekerét hatfelé húznák.
Szerintem ebből a hatpárti összefogásból csak Gyurcsány, a DK fog nyerészkedni, míg a többi párt csak veszíteni. Nagy tételben mernék fogadni, hogy az MSZP, LMP és a Párbeszéd el fog tűnni 2026-ra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés