Ferenc pápa imanapot hirdetett az ukrajnai békéért

2022. január 23. 17:02
Nem ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa imanapot tart a világ konfliktusoktól érintett térségeiért: 2013-ban Szíriáért, 2018-ban Kongóért, 2021-ben Libanon békéjéért imádkoztak.

Imanapot hirdetett meg január 26-ra Ukrajna békéjéért Ferenc pápa, aki szándékát a Szent Péter téren mondott beszédében jelentette be vasárnap.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi a növekvő feszültséget, amely „újabb csapást mérhet a békére Ukrajnában, és megkérdőjelezheti a biztonságot az európai kontinensen, még szélesebb következményekkel”. A vasárnapi úrangyala imádságot (Angelus) követő beszédében a katolikus egyházfő felhívást intézett minden jóakaratú emberhez, hogy a békéért imádkozzon, valamint politikai cselekvést és kezdeményezéseket sürgetett, melyek a testvériséget szolgálják a szembenállók érdekei helyett.     „Aki saját érdekeit követi mások kárára, nem méltó saját emberi hivatásához, mely mindannyiunk testvériségét hirdeti” – jelentette ki Ferenc pápa.    

Az ukrajnai békéért tartandó imanapot január 26-ra hirdette meg.    

Nem ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa a világ konfliktusoktól érintett térségeiért imanapot tart: 2013-ban Szíriáért, 2018-ban Kongóért és Dél-Szudánért, valamint 2021-ben Libanon békéjéért tartottak imádságnak szentelt napot a Vatikánban és az egyházban. Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter-bazilikában az Isten igéje című misét mutatta be. Az új liturgikus ünnepet Ferenc pápa alapította 2019 szeptemberében. A szertartáson a pápa a világ különböző országaiból érkezett világi férfiakat és nőket avatott fel a lektori, akolitusi és katekéta szolgálatba: a felolvasást, oltári szolgálatot, valamint hitoktatást fedő szolgálatot laikusok eddig is végezhettek, ünnepélyes avatásuk azonban a laikusok szerepének erősítését kívánja hangsúlyozni.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés