Járóka Lívia visszalépett az EP-alelnökjelöltségtől az ECR jobboldali jelöltje javára

2022. január 18. 18:14
A fideszes EP-képviselők az ECR jelöltjét, Roberts Zilét támogatják a második fordulóban.

Járóka Lívia az Európai Parlament alelnökválasztásának második fordulójában visszalépett az alelnökjelöltségtől Roberts Zile, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) jelöltjének javára – tájékoztatott kedd délutáni sajtóközleményében a Fidesz uniós parlamenti képviselőcsoportja. A fideszes EP-képviselők az ECR jelöltjét támogatják annak érdekében, hogy az európai demokratikus jobboldalnak legyen képviselete az Európai Parlament vezető testületében – olvasható a közleményben.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője kedd délután úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy sikerként könyvelik el, hogy el tudták érni Járóka Lívia jelölését az alelnöki tisztségre, annak ellenére, hogy a képviselőcsoport 2021 márciusa óta nem tartozik politikai frakcióhoz az EP-ben, miután kilépett az Európai Néppártból. Járóka Lívia a szükséges számú képviselői ajánlást jóval meghaladva nyerte el jelöltségének támogatását – hangsúlyozta.

Mint fogalmazott, Járóka nemcsak hogy női jelölt, de 2017 óta az EP történetének első roma származású alelnöke. Kiemelte, hogy

Járóka Lívia alkalmassága, rátermettsége, tudása hozzájárul ahhoz, hogy a roma társadalom képviseltetve legyen az uniós politika színpadán is”.

Deutsch Tamás akkor jelezte azt is: bár nem esélytelen, hogy Járókát újra alelnöknek választják, a parlamenti matematika szabályai alapján nagyobb annak a valószínűsége, hogy nem kap kellő támogatást. Az Európai Parlament minden választott tisztségét – azaz az elnöki, alelnöki, kvesztori, bizottsági elnöki és alelnöki, küldöttségi elnöki és alelnöki pozíciókat – két és fél évente újítják meg, azaz egyszer az ötéves jogalkotási időszak kezdetekor, egyszer pedig a ciklus félidejében. A tisztséget betöltők mandátuma egyszer meghosszabbítható.

A testület elnökének a néppárti Roberta Metsolát választották kedden délelőtt. Az alelnökökről még kedden szavaznak.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés