Megválasztották az Európai Parlament új elnökét

2022. január 18. 11:23

David Sassolit halála után kellett új embert választani a posztra.

2022. január 18. 11:23
null

A kereszténydemokrata Roberta Metsolát választották az Európai Parlament új elnökévé, 458 szavazattal – adta hírül a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A 43 éves, Máltáról érkező Metsola ezzel a harmadik nő, aki betölti az elnöki pozíciót. Az új szavazásra azért került sor, mert David Sassoli, a korábbi elnök elhunyt. Erről részletesebben ide kattintva olvashat.

Metsolának négy fia van, férje, Ukko Metsola, finn nemzetiségű. A házaspárhoz kötődik egy különös rekord, ők voltak az elsők, akik 2009-ben úgy indultak EP-választásokon, hogy miközben házasok voltak, két külön ország listáján szerepeltek. Egyiküket sem választották meg, Roberta Metsola azonban 2013-ban már az EP tagja lett, azóta is folyamatosan az uniós törvényhozásban foglal helyet. Végzettségét tekintve jogász, aki az európai politikára és az európai jogra szakosodott. Képviselővé választása előtt is Brüsszelben élt, az EU-hoz akkreditált máltai képviselet attaséja volt. Az utóbbi években tagja volt az EP Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságának (LIBE). Ezen belül 2018 óta tagja a jogállamiságot megfigyelő csoportnak.

Roberta Metsolát 2020 novemberében választották meg az EP első alelnökének, tavaly novemberben pedig őt nevezték meg mint az Európai Néppárt elnökjelöltjét.

Nyitókép: Patrick Hertzog / AFP

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetx
2022. január 18. 20:18
Úgy hiányzott, mint egy falat kenyér...
bagira
2022. január 18. 19:14
Ki Ő . Még egy körmös magyar gyűlölő. ,,A LIBE tagjaként Metsola 2014-ben vezette az EPP-nek a homofóbia és a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló megkülönböztetés elleni küzdelemmel kapcsolatos, nem kötelező erejű uniós ütemtervvel kapcsolatos munkáját. Társszerzője volt egy nem kötelező erejű jelentésnek a témában. a 2016-os európai migránsválság , amelynek célja egy „kötelező és kötelező jogalkotási megközelítés” létrehozása a letelepítéssel kapcsolatban, valamint új, az egész EU-ra kiterjedő „visszafogadási,,
Salamander
2022. január 18. 18:44
Micsoda nőstényszörny. Borzalom.
Volo
2022. január 18. 18:16
Libsi, mint a többi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!