A szerb államfő szerint Djokovic kiutasításával Ausztrália saját magát járatta le

2022. január 16. 13:56
Vucic hozzátette: Novak Djokovic emelt fővel térhet vissza hazájába.

Aleksandar Vucic szerb elnök szerint Ausztrália saját magát járatta le azzal, hogy visszavonta a címvédő és világelső teniszező, Novak Djokovic vízumát, és kiutasította az országból a sportolót. A szerb államfő vasárnap hozzátette:

Novak Djokovic emelt fővel térhet vissza hazájába.

Novak Djokovic az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A másfél hete tartó procedúra lezárásaként James Allsop, a három tagú bíróság vezetője, helyi idő szerint vasárnap késő délután jelentette be, hogy a bevándorlási hatóságnál, majd a bíróság előtt történt meghallgatás nyomán a háromfős döntnöki testület egyhangúlag elutasította a 34 éves sztár – aki nem rendelkezik koronavírus elleni oltással – fellebbezését, melyet vízumának bevonása ellen nyújtott be. Ez vélhetően azzal jár, hogy Djokovic három évig nem léphet be az országba. Az ítélet ellen további fellebbezésnek nincs helye.

Mi volt a botrány?

Djokovic korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése felháborodást váltott ki,

mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele.

A játékos ügyvédjei olyan iratokat tettek közzé, amelyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott, de nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.

A szerb lapok tudósításai alapján is tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy a Monacóban élő Djokovic az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.

Vucic: Akik úgy gondolják, hogy elveket védtek, csak arra mutattak rá, hogy nincsenek is elveik

Aleksandar Vucic újságíróknak elmondta: telefonon beszélt a teniszezővel, és már alig várja, hogy újra Szerbiában lássa. Mint mondta: „akik úgy gondolják, hogy valamilyen elveket védtek meg, csak arra mutattak rá, hogy nem is voltak elveik, hiszen 10-11 napon át zaklatták a világ legjobb teniszezőjét, hogy aztán a 10-11. napon közöljék vele azt a döntést, amelyről már az első napon tudták, hogy meg fog születni”.

A szerb elnök véleménye szerint

Novak Djokovic nem is ment volna Ausztráliába, vagy beoltatta volna magát, ha az ottani kormány egyértelműen kimondja, hogy az oltatlanoknak nincs joguk belépni.

Így meghagyták az orvosi különengedély lehetőségét, Djokovic ezzel összhangban érkezett meg Ausztráliába, és megtett mindent, amit kellett, majd „soha nem látott mértékű zaklatás kezdődött” – magyarázta Aleksandar Vucic, aki szerint hajtóvadászat kezdődött a sportoló ellen a médiában, boszorkányüldözés egy ember és egy ország ellen, mert Novak Djokovicon keresztül akarták megmutatni, hogyan működik a világrend, és ezt bárki ellen meg lehet tenni.

Aleksandar Vucic értelmetlennek nevezte az egész bírósági eljárást. Szerinte az ügyész egyértelműen hazudott, hiszen azt mondta, hogy a beoltottak aránya 50 százalék alatt van, míg hivatalosan 58 százalékos, ami sokkal magasabb, mint egyes európai uniós országokban, különösen a Szerbiával szomszédos Bulgáriában, Romániában és Horvátországban. Véleménye szerint ez egy értelmetlen érvelés volt, de az „orwelli előadásokban ez is teljesen lehetséges”.

Hozzátette: a márciusi szerbiai atlétikai bajnokságra érkező ausztrál sportolókat Szerbia máshogyan fogja fogadni, megmutatjuk, hogy Szerbia jobb, mint az ausztrál kormány. Aleksandar Vucic egyben köszönetet is mondott az ausztrál népnek, amely véleménye szerint szereti a szerb népet.

„Azt hiszik, hogy ezzel a tíznapos zaklatással Djokovicot alázták meg, de csak saját magukat járatták le, ő pedig visszatérhet a hazájába, és emelt fővel nézhet az emberek szemébe”

 – fogalmazott Aleksandar Vucic.

Scott Morrison ausztrál kormányfő egyébként vasárnap elégedettégét fejezte ki a bíróság döntése miatt. Közleményében leszögezte: „üdvözlöm a döntést, amely határaink védelméről és az ausztrálok biztonságásról szól” – fogalmazott a kormányfő. Majd leszögezte: „mint ahogyan pénteken is elmondtam, az ausztrálok áldozatokat hoztak e világjárvány idején, és joggal várják el, hogy áldozatvállalásuk eredményeit megvédjék”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"egy jogállamban minden emberre ugyanazok a szabályok vonatkoznak."

Amióta a náci orvosokat elítélték a zsidókon és foglyokon végzett kíérletek miatt, létezik egy Nürnbergi egyezmény, mely szerint nem lehet embereket sem kötelezni, sem nyomást gyakorolni, sem más okkal vagy körülmények létrehozásával arra össztönözni, hogy orvosi kísérletek, gyógyszerek stb. vegyenek részt. Az emberi jogok alapokmánya is kimondja, hogy az embernek testi és lelki épség és annak meg nem sértésének jogára. Amennyiben Austrália ezeket nem tartja tiszteletben, nem lehet jogállanak tekinteni. Megjegyzem, a náci németországban is jogszabályok szerint jártak el. És nyilván Észak-Koreában is vannak jogszabályok.

Valóban a törvény egyenlő betartatása az diktatúra. Ezért nem volt Hitler rendszere az.

Lejátszották azt, amit a szerbek a saját Drázsa Mihájlovicsuknak se adtak meg, hogy az első ítélet ellen lehet fellebbezni.

Nem a fertőzés volt a lényeg, hanem az egyenlő bánásmód.

Az angolszászoknak a hazugság, mint meg nem érdemelt előnyszerzés, a legnagyobb bűn.
A magyaroknak meg akárhányszor lehet hazudni, fel se tűnik jobbára.

"Ezek szerint jogszabályokra semmi szükség ?"

Én inkább azt mondanám, hogy akkor jogállam, ha a jogszabályok öszhangban vannak az emberi jogokkal, szabadságokkal, és azokkal az emberjogi egyezményekkel, melyeket a diktatúrákon kívül szinte minden állam a világon tiszeletben tart.

És erre ez a hülye Djoko mindet megtett, hogy megakadályozzák?
És ez több lett mint labdaszedő? Már az is egy csoda.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés