Ferenc pápa: „Öngyilkossági kísérlet” az oltás elutasítása

2022. január 10. 13:47
A katolikus egyházfő a korábbinál is határozottabb hangon szólította fel az embereket arra, hogy oltassák be magukat.

Ferenc pápa hétfőn arra utalt, hogy a koronavírus elleni oltás felvétele erkölcsi kötelesség, és kifogásolta, milyen könnyen utasítják el az emberek alaptalan információkra hivatkozva az egyik leghatékonyabb eszközt, amellyel életeket lehet megmenteni.

„Erkölcsi kötelességünk gondoskodni az egészségünkről”

A katolikus egyházfő – a Vatikánhoz akkreditált nagykövetek előtt elhangzott beszédében – a korábbinál is határozottabb hangon szólította fel az embereket arra, hogy oltassák be magukat. A 85 éves pápa járványügyi tanácsadó testülete korábban erkölcsi felelősségnek nevezte az oltakozást. A katolikus egyházfő

az oltás felvételét nemrég a szeretet cselekedetének, visszautasítását pedig öngyilkossági kísérletnek nevezte. 

Ferenc pápa hétfőn azt mondta, hogy az emberek kötelesek gondoskodni magukról, ami egyben azt jelenti, hogy tisztelniük kell a körülöttük élők egészségét.    

„Erkölcsi kötelességünk gondoskodni az egészségünkről” – tette hozzá. Kifogásolta, hogy az embereket egyre gyakrabban tántorítják el ideológiai kérdések és alaptalan információk attól, hogy beoltassák magukat. Megjegyezte: ilyen esetekben a legjobb terápia a valóság.  „A vakcinák nem a gyógyítás mágikus eszközei, mégis – a többi kifejlesztendő kezelés mellett – a legészszerűbb megoldást jelentik a betegség megelőzésére” – tette hozzá.    

Vatikán: erkölcsileg elfogadható az oltás

Egyes katolikusok – köztük konzervatív amerikai püspökök és bíborosok – arra hivatkozva utasítják el az oltást, hogy erkölcstelen kutatások eredményei, amelyekhez terhességmegszakításból származó emberi magzatoktól vett sejteket használtak fel. A Vatikán hivatalos álláspontja az, hogy erkölcsileg elfogadható az oltás.

Ferenc pápa és elődje, XVI. Benedek is beadatta magának a Pfizer-BioNTech vakcináját.    

A katolikus egyházfő ismételten felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyék lehetővé az oltóanyagokhoz való hozzáférést a világ azon részein, ahol alacsony az átoltottság. Emellett azt kérte: tekintsenek el a vakcinákra vonatkozó szabadalmi jogoktól, hogy a szegényebb országokban is elő lehessen állítani őket.

(MTI)

Fotó: Guglielmo MANGIAPANE / POOL / AFP

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés