Kinyitották a 11 milliárd dolláros űrtávcső aranyszemét, ezzel befejeződött a kicsomagolása

2022. január 8. 20:56
A James Webb űrtávcső a világegyetem legkorábbi korszakait, a galaxis születését, a friss csillagok létrejöttét és az exobolygókat kutatja majd.

Teljesen kinyitották a James Webb űrteleszkóp főtükrét, és az eszköz hamarosan készen áll az univerzum titkainak feltárására – közölte az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal (NASA) szombaton a Twitteren.

Jelenleg azon dolgoznak, hogy helyhez rögzítsék a tükröt, amelyet a kutatók az eszköz aranyszemének neveznek. Ez a legnagyobb és legérzékenyebb tükör, amely valaha kikerült a világűrbe. A tükör berilliumból készült, amely könnyű, tartós, hidegálló, ritka fém. A főtükör 18 részének mindegyikét ultravékony aranyréteggel fedték, amely remekül visszaveri az infravörös fényt. A hatszögletű, dohányzóasztal méretű részeket a következő napokban, hetekben állítják be.    

Az ünneplés előtt még van néhány dolgunk

– írta a NASA. A teleszkóp az utolsó rögzítést követően lesz kész a bevetésre. A NASA második igazgatójáról elnevezett teleszkóp olyan nagy, hogy szétnyitva nem fért volna el az Ariane-5 hordozórakétán, ezért 6,5 méter átmérőjű főtükrét és különösen terjedelmes – 21x14 méteres – hővédő pajzsát össze kellett hajtogatni a felbocsátás előtt.    

A 10 milliárd dolláros teleszkóp rendkívül összetett műszaki berendezés, amelyet az Egyesült Államokban építettek a NASA irányításával és amely az európai és kanadai űrügynökségek műszereit is tartalmazza. Az 1990-ben indított Hubble űrteleszkóp utódjaként beharangozott eszköz a világegyetem legkorábbi, 13 milliárd évvel ezelőtti – néhány százmillió évvel az ősrobbanás utáni – korszakát fogja feltárni.    

Eszméletlen teljesítmény

A NASA legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópja infravörös fény segítségével kutatja a következő évtizedekben a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat. A James Webb a Földtől mintegy másfél millió kilométerre, a Föld-Nap rendszer L2 Lagrange-pontjából fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait, és öt-tíz éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.

Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé, így nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzol el, a remények szerint információkkal szolgál az első csillagok és galaxisok kialakulásáról.    

A teleszkóp műszereivel magyar csillagászok is végezhetnek majd méréseket. Az űrtávcső értékes kutatási idejére a világ csillagászai pályázatok útján szerezhetnek jogosultságot. A Webb két héten belül érheti el úti célját, és ha minden jól megy, idén nyáron már elkezdhetik vele a kutatásokat.

(MTI)

Nyitóképen: A NASA James Webb űrteleszkóp programjának egyik munkatársa a James Webb amerikai űrtávcső főtükre teljes kinyitásának folyamatát figyeli a baltimore-i Űrteleszkóp-tudományi Intézetben 2022. január 8-án.

Forrása: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A többi elemhez képest. A világpiaci árakat pedig nem annyira az elem gyakorisága, hanem sokkal inkább a piaci kereslet szabja meg, ami a felhasználhatóság függvénye.
"Mivel a csillagokban szintetizálódó berillium rövid életű, ezért az univerzumban, és a földkéregben is ritka elem."
Újra és újra lenyűgöz a korlátoltságból fakadó magabiztosságod.

Gondolom, te még mindig Galilei 60mm-es refraktorával kukkolnád a mélyűrt. Vagy már az is ördögi tudomány?

1. Oda eljutottak, eljutnak az űrszondák is, és közvetlen közelről tudnak képeket, felvételeket készíteni.
2. Mitől lenne nagyobb haszna? Kinél van a bölcsek köve, hogy meg tudná mondani, melyik tudományos kutatás vezet olyan felfedezéshez, mely az emberiség számára fontosabb lesz?

Indíts rá egy startupot!
Neve lehetne: Alien voyeurizmus.

Pár évtized, aztán már csak arról szól a tudomány, hogy 123 v. 142 gender létezik-e, és a kritikai rasszizmus a fehérek által nem látott amazóniai törzseknél is kimutatja a fehér elnyomást.

Orvos, volt kutató, egyetemi oktató.

Mert abban a korban ő írt, írhatott esszéket, pápai leveleket. Amúgy Galilei nem volt valódi tudós.
Csak pár név: Gamov, Gribbin, Huygens, Hubble, Hoyle, Penzias, Wilson, Kirchoff, Lockyer, és sokan mások.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés