A tálibok a nemzetközi közösségnél könyörögnek segítségért

2022. január 7. 16:34
A 38 milliós ország lakosságának több mint a felét sújthatja éhínség.

A tálib vezetés miniszterelnök-helyettese pénteken felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „tekintet nélkül a politikai nézetekre” nyújtson segítséget a humanitárius válság felé sodródó Afganisztánnak.

„Az embereknek több térségben nincs se élelmük, se meleg ruhájuk, se pénzük, és fedél sincs a fejük fölött” – jelentette ki Abdul Gáni Baradar molla, aki úgy vélte, a világnak kötelessége segítenie az afgánoknak.

„Azt kérjük a nemzetközi közösségtől, a nem kormányzati szervezetektől, és valamennyi országtól, hogy ne feledkezzenek meg a mi szegény népünkről”

– fogalmazott a molla. Baradar azt mondta, a tél beköszönte tovább nehezíti az afgánok életét, ám leszögezte: a kormányzat ezzel is kész megbirkózni.

A tálibok augusztusi hatalomátvétele óta a nyugati országok – valamint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap – felfüggesztették az Afganisztánnak szánt segélyek folyósítását, az Egyesült Államok pedig befagyasztotta az afgán központi bank számláit. Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a dél-ázsiai országot a világ egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófája fenyegeti, nemzetközi szervezetek szerint pedig a 38 milliós ország lakosságának több mint a felét sújthatja éhínség.

A helyzetet enyhítendő az Afgán Újjáépítési Vagyonkezelői Alap (ARTF) donorjai decemberben megállapodtak abban, hogy 280 millió dollárt (91 milliárd forint) folyósítanak az év végéig az ENSZ Gyermekalapján (UNICEF) és az ENSZ Élelmezési Világprogramján (WFP) keresztül Afganisztánnak. Szintén decemberben az 59 tagországot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezete IOC) bejelentette, hogy humanitárius alapot hoz létre Afganisztán javára. Az alap az Iszlám Fejlesztési Bank égisze alatt fog működni.

(MTI, fotó: KARIM JAAFAR / AFP)

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolom, az USA elsőnek fog segíteni....

"tekintet nélkül a politikai nézetekre” - banális problem

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés