Ifj. Lomnici Zoltán: Az NGO-k kárt okozhatnak a jogállamisági mechanizmus megítélésében

2021. december 29. 21:20
A jogi szakértő megjegyezte, hogy a legutóbbi magyar jogállami jelentésben 12 civil szervezetből 11 a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott NGO volt.

Ifj. Lomnici Zoltán úgy látja, hogy a jogállamisági jelentésekkel kapcsolatban olyan témákban fejthetik ki véleményüket a nem kormányzati szervezetek (NGO-k), amelyekhez nincs megfelelő szakértelmük és ezzel kárt okozhatnak. A Századvég jogi szakértője az M1 aktuális csatornán szerdán arról beszélt:

az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének december eleji online konferenciáján is elhangzott, hogy a jogállamisági jelentésekkel összefüggésben kikérik az NGO-k véleményét is,

stratégiai szövetségesekként tekintenek rájuk. Megjegyezte: a legutóbbi magyar jogállami jelentésben 12 civil szervezetből 11 a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott NGO volt.

Visszautalva a webináriumon elhangzottakra, azt mondta: ezek a szervezetek olyan témákban mondhatnak véleményt, mint az igazságszolgáltatás, a sajtó és média helyzete, fékek és ellensúlyok, valamint a korrupciós keretmechanizmus. Hangsúlyozta: ez a négy terület olyan átfogó szakértelmet kíván, amellyel meggyőződése szerint „egyik magyarországi NGO sem rendelkezik, mégis véleményt formálhatnak, (...) rossz hírét keltik országunknak ezek a szervezetek, és ezzel kárt okoznak”.

Miért vonnak be ennyi NGO-t?

Arra a kérdésre, mi lehet az NGO-k bevonásának célja, ifj. Lomnici Zoltán közölte: meggyőződése szerint ez kísérlet, a nyílt társadalom eszmerendszere kísérleti terepnek tekinti az uniót.

Vannak olyan szervezetek, amelyek célja, hogy bemártsák hazánkat különböző nemzetközi szervezeteknél”

– jelentette ki a szakértő. A NGO-k másik típusaként említette azokat a szervezeteket, amelyek különböző szempontok szerint minősítik vagy éppen rangsorolják Magyarországot, például a korrupció vagy az alapjogok szempontjából.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós alapszerződésben szereplő „rule of law” nem jogállamiságot, hanem „joguralmat” jelent. Ennek alapján „az a legnagyobb csata”, hogy kinek a joguralma fog uralkodni – tette hozzá.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Marjai János

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A CÖF belepofázik más országok belügyeibe?

Úgy gondolod, hogy a nyugaton pénzzel kitömött felforgatókkal ne állítsunk szembe hazai szervezetet? És akkor mi van, ha az államot támadók ellen állami pénzzel védekezünk? Itt már idegen beavatkozásról van szó, ami ellen bármi megengedett.

Persze, egyedül te vagy helikopter.

Igen, ezt gondolom az EU-s jog vonatkozásában. Jól mondod.

Nem írtál, de kedvenceid fennen hangoztatják az EU-s jog elsőbbségét. Nem véletlenül tett több ország alkotmánybírósága ezt helyreigazító, ezzel ellentétes nyilatkozatot.

Hát, elég zavaros válasz. Igyekeztél megkerülni a lényeget.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés